КЕВР ще се постарае да намали предложените цени на тока

12:49, 23 юни 15 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обещаха, че ще предприемат всяко действие, което може да доведе до намаляване на цените в енергийния сектор и да облекчи паричната натовареност на битовите потребители и на бизнеса. Това сподели председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на националния форум за либерализацията на енергийния пазар, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Всички европейски документи предвиждат облекчена тежест само за енергоемката индустрия, а не общо за бизнеса, при поставени ясни изисквания за себестойността на електроенергията в крайната стойност на продукта, който произвеждат", каза Иванов.

Той допълни, че с либерализацията на енергийния пазар постепенно ще отпадне ангажиментът на КЕВР за определяне на крайните цени на електроенергията. Добавката „задължение към обществото“ ще остане.

Новият ценови модел на тока има за цел да оздрави финансово Националната електрическа компания (НЕК), чрез него да се преодолее тежкият дисбаланс в тарифната политика и да фиксира таксата „задължение към обществото“, сподели председателят на КЕВР.

„Ако НЕК беше натрупал стари задължения от около 3,3 млрд. лева, това се дължеше не на негови самостоятелни решения, а на груби политически грешки, свързани с големи енергийни проекти“, каза Иванов. По думите му, НЕК като обществен доставчик през 2014 г. е натрупала около 650 млн. лева в резултат на погрешни решения на регулатора.



Относно дисбаланса в тарифната политика Иванов отбеляза, че това е разделяло потребителите в различни категории – такива, които са на свободния пазар, и които са останали на регулирания пазар.

Таксата „задължение към обществото“, която се формира с цел да покрие недостига, поради наличие на три сегмента с преференциален цени, се е поемала в 2,5 пъти по-голям размер от потребителите, които са на регулиран пазар в сравнение с тези, които са на свободен пазар, каза още Иванов.

„В новия ценови модел се постарахме да въведем принципите равнопоставеност и независимост, почтеност и компетентност“, посочи председателят на КЕВР, като заяви, че този модел е добре балансиран.

Очакваното намаляване на административните разходи в държавните енергийни дружества и докладът след проверките, който ще излезе от Агенцията за държавна финансова инспекция, ще позволят да се намалят разходите за изкупуване на възобновяема енергия. Това ще се разбере до две-три седмици, сподели Иванов.

КЕВР ще се произнесе в петък с решение кога ще бъдат обявени цените – дали ще се направи удължение с един месец, или не.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама