Здравната каса дава на прокурор две болници, едната излъгала с 1695 нереални пациенти

13:05, 23 юни 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравната каса е подала сигнал до прокуратурата за сериозни нарушения в две болници. Те са обвинени в източване на средства и изготвяне на документи с невярно съдържание, съобщиха от НЗОК.

При извършената проверка през месец май в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ) ЕАД – София, контролните органи са констатирали изготвянето на стотици документи с невярно съдържание за хоспитализация на пациенти. Документите съдържат еднакви данни за всички пациенти, независимо от заболяването и клиничната пътека, по която са хоспитализирани (например всички пациенти са с кръвно налягане 130/80 или им е предписана идентична терапия).

За първото тримесечие на тази година от лечебното заведение са отчетени към НЗОК 2125 пациенти или с 1695 повече от реално преминалите. СБАЛХЗ разполага със 70 легла в отделението по клинична хематология и на практика е невъзможно да бъдат хоспитализирани отчетените към НЗОК значително по-висок брой пациенти.

Има съмнения за фалшификации на медицинска документация в големи размери чрез отчитане на нереален брой пациенти, които не са преминали по клинична пътека, но лечебното заведение е получило неправомерно заплащане от НЗОК за дейност, която реално не е извършена от него. Отчетената сума от 35 085 лв. няма да бъде изплатена на лечебното заведение.

Не по-малко фрапиращо нарушение е констатирано от проверяващите в СБАЛОЗ „Д-р Марко Антонов Марков“ ЕООД - гр. Варна. При извършената проверка е установено, че лечебното заведение провежда лекарствена терапия на онкоболни пациенти с лекарствения продукт LH156 Herceptin, като в повечето случаи изписаното количество от препарата не съответства на приложеното количество, посочено в отчетните документи.

По предварителни данни сумата от 29 615 лв. се явява като разлика от изписано и приложено количество на медикамента за период от пет месеца. При извършената проверка е установено също, че лечебното заведение неправомерно е отпускало лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества и неоснователно е получило сума в размер на 50 301.83 лв. за опиоидни аналгетици по Клинична процедура.

Общите санкции, наложени на болницата, са на минимална стойност 25 500 лв. Направени са предложения за възстановяване на неправомерно получени суми на стойност 13 642 лв.

За нарушенията са уведомени Икономическата полиция, Прокуратурата и Изпълнителната агенция „Медицински одит“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама