Питат варненци за Паметника на моряка

13:28, 23 юни 15 / Култура 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненци ще имат възможност да решат как точно да изглежда бъдещият Паметник на моряка. Предстои проектите, които бяха одобрени след проведения конкурс, да бъдат поставени на обществено обсъждане. Допитването се организира от фондация „Морски съдби”, чиято бе и идеята за изграждането на монумента.

Експертното жури отся три от общо седем участвали проекта. Именно от отличените предложения предстои да бъде избрано едно, което да бъде адаптирано спрямо определеното място за поставянето му - край варненския вълнолом.

Най-висока оценка получи проектът на архитект Владимир Попов. Неговият постамент от бял камък е увенчан с крехките бронзови фигури на момче и момиче.

Освен предложението на архитект Попов, до финала стигнаха още тези на архитект Тодор Даскалов в колектив със скулптора Венелин Божидаров и на скулптора Киро Янев.

Предстои проектите да бъдат изложени в стъкленото помещение до сградата на Радио Варна, така че да бъдат видими за всички варненци. Идеята е всеки жител на града да може да изкаже мнението си за всеки един от трите проекта и да гласува с „да“ или „не“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама