Легендарният Петьо Пандира „оживява” на Моста

13:30, 23 юни 15 / Култура 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Легендарният бургазлия Петьо Пандира - любимец на градската бохема - "оживява" на Моста. Бронзова скулптура с височина 1.80 м увековечава бургаския гларус. Паметникът на Пандира ще бъде официално открит на 26-ти юни, петък, от 18.00 часа, на входа на Моста, където ще бъде позиционирана пластиката. Тук "мерната единица за всички бургазлии", както го наричат хората, които са го познавали лично, ще посреща гости и приятели с неизменната си усмивка, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Скулптурата на Пандира е дело на Руси Костадинов. Авторът е уловил реалистичния образ на зевзека - на базата на снимки, разкази и легенди. Облечен с къси рибарски панталони, моряшка тениска и характерното кепе на главата си, Пандира е изобразен в момент, когато с трепет разказва нещо, а на ръката му е кацнал гларус.

Веднага след откриването на паметника започва музикален спектакъл на открита сцена "Охлюва". Водещ ще бъде обичаният Стефан Диомов. В концерта, под наслов: "Пандира - една бургаска легенда", ще вземат участие вокална група "Ретро Бургас", артистите Стоян Памуков и Любомир Добрев, музикантите Пени Ставрева, Иван Ченов и др. Музика с акцент от Черно море до Средиземноморието ще подарят Емил Калев и Ана Боянова.

Пандира е човекът, който олицетворява бургаската бохема от миналия век. След неговата поява градът никога вече няма да е същият, защото той заразява с магнетичен позитивизъм, който витае тук до ден днешен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама