Референдумът ще се провали, смята Георги Първанов

14:35, 23 юни 15 / Политика 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националното допитване по изборни въпроси, което трябва да се проведе със следващите местни избори през есента, най-вероятно ще се провали, смята президентът (2002 - 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов.

Причината за това, според него, е в начина, по който са формулирани въпросите. Първанов смята, че въпросът за мажоритарното гласуване, както и този за задължителния вот, не дават яснота и това ще подейства демотивиращо на хората. Затова от АБВ са внесли вече официално предложение за редакция на въпроса за мажоритарния вот, според което народът ще бъде питан дали половината от депутатите да бъдат избирани по този начин. Разговори по темата ще бъдат водени и с останалите партии, начело с ГЕРБ. Целта е да стане ясно какво разбират останалите партии под мажоритарен избор.

АБВ декларираха готовност за подкрепа на предложението на ДПС за 100% мажоритарен вот, но под условие - Движението за права и свободи да подкрепи техния проект за 50% мажоритарно избрани депутати, ако проектът на партията на Лютви Местан бъде отхвърлен. Първанов обаче подчерта, че АБВ настоява за избор на два тура, а не само на един, което наистина би дало предимство на големите партии.

От партията настояват и за твърд праг за легитимност на референдума - 40% плюс един гласа за въпроси, които не са свързани с Конституцията и над 50% за такива, касаещи основния закон. Тяхното предложение обаче бе отхвърлено на първо четене в зала. Предстои заседание на ресорната парламентарна комисия, от което ще стане ясно дали те ще бъдат включени отново.

"Оставам с впечатлението, че ГЕРБ прави нещо доста неработещо, но и недостатъчно принципно", каза Първанов. От АБВ ще проведат разговори с партията мандатоносител за изчистване и на въпроса за мажоритарния вот. 

Георги Първанов коментира и БСП. Той обвини "Позитано" 20, че отхвърлят предложенията на АБВ за срещи и за взаимно действие на двете формации на местния вот. Затова, според него, отговорността за евентуален провал на левицата ще се носи само и единствено от БСП.

Той призова още държавния глава да свика КСНС заради етническото напрежение. "Засега няма основание да се предполага, че това застрашава стабилността на кабинета, но се застрашава социалния мир. Проблемите там са икономически и социални - имат дълбоки корени в това, че ромите останаха без земя, не можаха да се впишат в новата работна среда. Но очевидно някой много иска да етнизира проблема. Това го искат и от едната, и от другата страна на барикадата. Барикада не е изтървана дума. В условията на предизборна кампания подобно напрежение може да се случи в 3/4 от българските общини и ние трябва да намерим начин да свалим напрежението", каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама