Социални жилища ще се изграждат с част от парите, които Пловдив получава по "Региони в растеж"

14:46, 23 юни 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Част от средствата, които Община Пловдив получава за новия програмен период по програма "Региони в растеж", ще бъдат вложени в изграждане на социални жилища. Това обяви кметът Иван Тотев и обясни, че това е допустим разход по програмата.

Както Topnovini.bg писа, Пловдив получава 81 млн. лева по оперативната програма, след като вчера МРРБ разпредели 1.4 млрд. лв. на 39 големи български общини.

"Това е една от задължителните мерки, които трябва да изпълним през следващия програмен период. Неслучайно във формулата, по която можем да разпределяме парите по "Региони в растеж", задължително присъства и част, включваща социална инфраструктура, което означава и жилищно строителство", каза още Тотев.

Той припомни, че още през 2013 г. Общината подписа договор на стойност 1.5 млн. лв. с Министерството на регионалното развитие и благоустройството по ОП "Регионално развитие" за подготовка на следващия програмен период. С тези средства е осигурена проектната готовност, включваща проекти за саниране на сгради на училища и детски градини, цялата зона от бул. "Княгиня Мария-Луиза" до река Марица, включително и бреговете й, райони като "Гладно поле", обществената зона между Сточна и Централна гара и др.

Надграждането на големия транспортен проект на Пловдив с допълнителни информационни системи също може да бъде финансирано с тези средства. "В момента имаме 42 кръстовища, включени в системата за интелигентно управление на трафика, но Общината може да ги разшири с още 20-30 кръстовища", обясни кметът.

Проектната готовност надхвърля многократно тези 81 млн. лв., които Пловдив ще получи, каза още Тотев. Според него кои точно проекти ще бъдат финансирани по "Региони в растеж", ще реши оценителната комисия, която Община Пловдив ще създаде. Комисията ще трябва да се ръководи от критериите, спуснати от самата оперативна програма, а именно: до 40% от средствата да бъдат разходвани за мерки за енергийна ефективност, минимум 5% от мерките да са за културна инфраструктура, също толкова за социална инфраструктура и т.н. Отделно 20% от средствата пък могат да бъдат разходвани за проекти, които са извън трите зони за въздействие според интегрирания план за развитие на града.

Пакетът от проектните предложения ще залегне в инвестиционната програма за следващия програмен период. През август или септември тази програма ще трябва да бъде одобрена от МРРБ, след което вече ще стане ясно кои точно проекти ще бъдат финансирани с отпуснатите на Пловдив 81 млн. лв. по "Региони в растеж".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама