Над 1 000 участници очаква 6-тото издание на фестивала "Жива вода" в с. Каран Върбовка

15:15, 23 юни 15 / Култура 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 1000 участници, представляващи 45 населени места в България, ще вземат участие в 6-тото издание на фолклорния фестивал "Жива вода" край с. Каран Върбовка. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите от Община Две могили и читалище "Развитие 1908" - с. Каран Върбовка, като предоставиха и още информация за предстоящите фолклорни празненства. 

Фестивалът ще се проведе на 27 и 28 юни в местността "Аязмото" до манастира "Света Марина", а участие вече са заявили 50 групи, 24 танцови състава, и 39 индивидуални изпълнители. Те ще се състезават в 9 категории - Индивидуални изпълнители, Камерни състави, Групи за автентичен фолклор, Групи за обработен фолклор, Народни танци, Български народни хора, Пресъздаване на обичаи, Изпълнители на народни инструменти, и Фолклорни инструментални групи. 

Журито, което ще оценява изпълнителите, ще бъде в състав: Петьо Кръстев - композитор и диригент, Вяра Косева - етнограф, Людмила Григорова - етномузиколог, и Богдан Донев - хореограф на ФТТ "Найден Киров". Специални представления ще изнесат танцова школа "Играорци" с над 50 участника, представители на Националното училище по изкуствата, и индивидуални изпълнители, които вече са печелили голямата награда на фестивала. 

Боряна Фучеджиева, главен специалист "Култура, духовни дейности и вероизповедания" в Община Две могили, коментира, че фестивалът е приоритет за Общината, който цели приобщаване на младите хора към изконните национални ценности. Затова и с течение на времето фестивалът е бил надграждан, като е формиран и младежки фестивал "Жива вода", с което са обхванати всички възрастови и социални слоеве, и възможно най-добре се съхраняват културните традиции и историческото наследство. 

Въпреки всички усилия на институциите обаче бе отчетено, че общият интерес към народните инструменти вече намалява, все по-малко младежи проявяват интерес към подобно изкуство, поради което се търсят нови начини да се привлече интерес. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама