Комисия ще решава съдбата на сградата на Математическата гимназия в Казанлък

15:43, 23 юни 15 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В тридневен срок Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще сформира експертна комисия, която да направи необходимите обследвания на мястото, където вчера се срути стена и част от източното крилото на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък,  съобщиха от Общината. Тя ще трябва да определи щетите и да даде предписание дали да бъде съборена сградата, или може да бъде укрепена останалата част от крилото.

Инцидентът стана при извършване на сторителни дейности за изграждане на Националния център по природо-математически науки в двора на училището.

Решеинето е взето на спешна среща между общински специалисти, представители на РДНСК, на строителния надзор, изпълнителя и на проектанта на проекта за строежа на Центъра.

Първоначално казанлъчани атакуваха архитектите, че са правили чертежите само по снимка и не са идвали на място, но от фирмата-проектант отрекоха това. Според тях липсата на подробни данни за основата на училището, са причина да не предвидят случилото се.

Стана ясно, че основите на гимназията са зидани през далечната 1900 г. Те са предимно от суха зидария с речни камъни и са на не повече от метър и половина в земята. Въпреки това през 60-те години върху тях се достроява и третия етаж на училището. Преди три години пък сградата е санирана по европроект за 2 млн. лв.

От строителната фирма,  правила изкопа, в който се свлече част от училището, са категорични, че са се придържали към проекта, който им е предоставен. Според тях не са подкопани основите, проблемът е друг.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама