Със закон отлагат с месец новите цени на тока

15:44, 23 юни 15 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заявеното вчера от управляващите намерение да отложат с месец влизането на новия ценови период за електроенергията и така новите, по-високи цени на тока за бита и бизнеса, днес вече е внесено официално като законопроект в деловодството на Народното събрание.

Поправките в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката са подписани от петима депутати - четирима от ГЕРБ и един от Реформаторския блок.

Според текстовете ценовият период, който приключва на 30 юни т.г., може да бъде удължен с месец, считано от датата на изтичането му. "В случай на удължаване КЕВР се произнася по заявленията за утвърждаване на цени, подадени от енергийните предприятия до влизането в сила на този закон", гласи и втората поправка.

"Подкрепяме ценовия модел, предложен от КЕВР и усилията на регулатора да балансира финансово системата", пишат депутатите. Но настояват комисията да вземе предвид наредбата, която трябва да бъде одобрена от ЕК и да намали цената на компонентата "задължение към обществото", заявеното от кабинета намерение да свие разходите в сектора и проверката на АДФИ във ВЕИ.

В момента в сградата на Народното събрание се провежда изслушване на КЕВР.

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама