Близо 20 млн. лв. ще бъдат инвестирани в община Разград по ОП "Региони в растеж"

16:24, 23 юни 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разград е сред 39-те общини в страната, които подписаха споразумения за финансиране по оперативна програма  „Региони в растеж” 2014-2020 г. Средствата, които общината ще получи безвъзмездно са в размер на 19 829 481 лева, съобщи днес кметът Денчо Бояджиев.

Парите ще са за реализация на интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

Бояджиев отбеляза, че  40 на сто или близо 8 млн. лева от тези средства ще бъдат за енергийна ефективност на жилищни сгради, като 50 процента от сумата трябва да бъде за многофамилни жилищни сгради.

30% от евросредствата ще бъдат вложени за дейности „Градска среда”. По думите на Бояджиев тези средства почти на 100 процента ще бъдат използвани в благоустройство на ж.к. „Орел”.

5% от средствата ще са за образователната инфраструктура, като основно средствата ще бъдат за ремонт на детските градини. Бояджиев заяви, че една част от детските заведения са обновени със средства по линия на специализираните програми, но болшинството от тях все още не са санирани и това ще бъде възможността през следващите четири години с европейски средства да бъдат ремонтирани всички детски заведения. 5% от средствата ще бъдат за социална инфраструктура.

Бояджиев каза още, че общината има готови проекти за 50 милиона лева.

Той добави, че предстои изграждане на междинно звено към общинската администрация, което ще извършва оценка и избор на проектите за изпълнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама