Врачанският съд отмени наложена глоба от КФН за публикация в медия

16:40, 23 юни 15 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Врачанският районен съд отмени наложената глоба от 50 000 лева на местната медия "Конкурент нюз". Изданието беше глобено от Комисията за финансов надзор заради публикация от 27.06.2014 г. със заглавие "Проверихме - има опашка пред ПИБ", съобщава „Дневник“.

Санкцията беше наложена в началото на тази година, тъй като според КФН статията нарушава Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и е разпространявала невярна информация, която е можело да бъде подвеждаща за състоянието на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Според съда във Враца първоначалният акт за установяване на административно нарушение е бил съставен в отсъствие на свидетелите, които са посочени в акта. Отбелязва се и фактът, че статията е публикувана половин час по-късно от посочения в нея час и на интернет сайт, който няма широка аудитория и не е сред водещите медии, което прави неоснователно твърдението, че е можела да повлияе на инвестиционните пазари.

КФН санкционира със 100 хил. лв. и врачанската "Алпико пъблишинг" ЕООД заради подобен казус. Глоба беше наложена и на "Икономедиа" АД, (издател на "Капитал", "Капитал Дейли" и "Дневник"), която е в размер на 150 хил. лв.

Решението за отменената глоба на „Конкурент Нюз“ може да обжалвано.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама