Богата културна програма през лятото в Русе

16:41, 23 юни 15 / Култура 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Богата културна програма е подготовена през летните дни в Русе, съобщи за Tonovini.bg директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова.

"Форматът "Аз, градът", който започна с проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството показва, че е много добра рамка за съвременна градска култура и може да бъде продължен с развитие в определен аспект. "Римският пазар" например е толкова добре приет и харесван от хората, че през тази година ще се случи за четвърти път, вече извън рамките на проекта, но в рамките на "Аз, градът", на 27 и 28 юни на крепостта "Сексагинта Приста". Също в рамките на този формат има два проекта, които правим заедно с посолството на ФРГ в България. Единият е свързан с деца, това е една еко работилница, която ще бъде пред Доходно здание. С децата ще работят специалисти от сектор "Култура" в посолството на ФРГ. Една инсталация с 12 банера пък ще бъде разположена на Ларгото пред Операта, също свързана с предизвикателствата на климата - какво се случва с въздуха, водата и почвата и как да опазваме околната среда. Това също ще е на 27 и 28 юни", сподели Петрова.

Тя добави, че ще продължи и "раздвижването" на крайбрежния кей, след като пясъчните фигури буквално оживиха това пространство. Затова и там ще се проведе "Дунав рок фест" от 26 до 30 юни с последователното участие на групите "Хоризонт", "Черноризец", Биг Бенд Русе и "Огледално". "Тъй като в русе няма къде да посрещнем изгрева, ще направим своеобразно "намигване" към Джулай морнинг, като изпратим залеза на 30 юни с група "Аналгин" и легендарния вокалист Звезди Керемедчиев", каза още Ирена Петрова.

В Деня на река Дунав 29 юни, отново на брега на реката, ще има концерт, пърформанс за деца, изложба свързана с реката. През юли ще бъде второто издание на салса партито, което наред с най-добрите клубове от страната, ще събере и гости от чужбина - от Куба, Испания и Италия.

Операта ще продължи със силен летен сезон на "Сцена край реката", в която след "Класиката среща ABBA", ще видим и "Класиката среща Queen".

"Алегра" е събитие, което се подпомага финансово от фондация "Русе - град на свободния дух" и ще събере много известни оперни изпълнители, които правят майсторски класове с млади таланти от цялата страна в Русе.

Друго интересно събитие, което вълнува няколко поколения русенци, е на 23 юли - откриването на "Арена Русе" с концерт на Лили Иванова и подобаваща пищна програма.

Това, което касае градската среда е откриването на паметника на Елиас Канети на 25 юли. Това ще е силно събитие с участието на 7 посланици от различни държави, културните аташета на няколко посолства, както и на всички в Русе, изкушени по един или друг начин от културата и литературата, учители и др.

Повече за културния календар на Русе и политиката на Общината в този сектор очаквайте в специалното интервю, което Ирена Петрова даде за Topnovini.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама