Отложиха решението за освобождаване на църквата “Св. Три светители” от такса смет

16:44, 23 юни 15 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по бюджет и финанси към шуменския Общински съвет отложи за сесията през юли докладната записка за освобождаване на църквата “Св. Три светители” от натрупани през периода 2010-2014 г. неплатени такси за битови отпадъци.

“Дотогава администрацията да предостави пълна информация за дължимите такси смет на религиозните храмове в община Шумен за този период. Освен това да се изготви и разчет за средствата от общинския бюджет, с които тези суми ще бъдат компенсирани при евентуално освобождаване на храмовете от дълга им”, обясни председателят на комисията Христо Дечев.

Той уточни, че няма как да бъдат опростени задълженията за данък сгради, тъй като това са държавни вземания. Общинският съвет може да реши само освобождаване от сумите за такса смет, които за храма са общо към 13 300 лв., натрупани за периода 2010-2014 г.

Според Дечев обаче ако съветниците опростят задълженията на църквата “Св. Три светители”, то веднага ще се появят искания и от другите храмове в общината. Затова той смята, че този въпрос трябва да се реши принципно за църквите и изобщо за молитвените храмове в общината.

Според допълнение на Закона  за местните данъци и такси и на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Шумен, от 1 януари 2014 г. не се събира такса за битови отпадъци за услугите, предоставени на молитвени домове, храмове и манастири. Преди тази дата обаче храмът има натрупани много големи суми за същата такса, тъй като не е ползвал това облекчение, става ясно от внесената докладна записка.

Общинският съвет има възможност, по силата на Закона за местните данъци и такси да взема решения за освобождаване на отделни категории лица изцяло или частично от заплащане на отделни видове такси. Подобно решение Общинският съвет е взел през 2010 г. за училищата в община Шумен, за лагера към Организацията на българските скаути и за читалищата в общината.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама