Тодор Кантарджиев: 80% от заразените със Западнонилска треска изобщо не се разболяват

16:48, 23 юни 15 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осемдесет процента от заразените със Западнонилска треска не се разболяват, каза за София Topnovini.bg проф. Д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и Председател на Българската асоциация на микробиолозите и добави, че вирусът на болестта се разпространява и от най-обикновените комари, които виреят в България. 

„Заблуда е, че вирусът се разпространява от тигрови комари – най-обикновените комари, които виреят тук, също могат да пренасят вируса“, каза проф. Кантарджиев. 

В 20% от случаите заразените получават симптоми, подобни на тези на грипа – треска, болки в мускулите и общо неразположение, които преминават в рамките на седмица. Препоръчва се болният да „пази леглото“ и да взима лекарства, които да облекчават симптомите. В половин процент от случаите се получава възпаление на мозъка – енцефалит, който може да доведе до смърт.

„В случай, че пациентът има силно главоболие, гадене, повръщане и загуба или промяна в съзнанието, трябва да потърси лекарска помощ, защото това са признаци на мозъчно възпаление“, предупреди проф. Кантарджиев. „В такива случаи лечението се провежда в болница.“

Професорът посочи, че вирусът не се предава от човек на човек, а само от ухапване от комар. Той поясни, че няма причина поради която един човек се разболява, а друг – не. По думите му, не може да се каже, че вирусът поразява хора със слаб имунитет, или хронични заболявания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама