Банковата тайна във фалирали банки падна и на второ четене в комисия

17:04, 23 юни 15 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по бюджет и финанси единодушно одобри на второ четене промените в Закона за кредитните институции, чрез които банковата тайна за определен кръг лица с кредити, влогове и сметки в банки в несъстоятелност. Предстои той да бъде гледан и в пленарна зала.

Днес депутатите нанесоха няколко корекции в текстовете. В 14-дневен срок Сметната палата ще трябва да предостави на синдиците информация за всички публични лица, които подават данъчни декларации и за техните семейства. Именно техните взаимоотношения с банката ще бъдат разкрити. В едномесечен срок одитният орган ще предостави и данни за всички фирми, в които публичните лица или техните семейства имат дялове, акции или ценни книжа.

Банковата тайна ще падне и за всички физически и юридически лица с кредити без обезпечение или с такова с по-нисък размер от отпуснатия кредит, както и за предоговаряни повече от три пъти заеми. Ще бъдат разкрити и всички лица с преференциални условия на лихвите по заемите за период от 2 години преди обявяването на несъстоятелност на банката.

Имената на всички лица, за които се отнасят поправките, ще станат ясни в 6-месечен срок след приемане на закона. Причината за увеличаването на срока е, че синдиците работят с хартия, обясни председателят на комисията Менда Стоянова. Те дори си били наели склад. Ще бъде въведен и 50 000 лева праг за разкриването на влогове, сметки и кредити.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама