Министър откри модернизираната пречиствателна станция край "Струмско"

18:59, 23 юни 15 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри реконструираната и модернизирана пречиствателна станция на Благоевград, която се намира край квартал "Струмско". Заедно с министър Лиляна Павлова тя направи оглед на съоражението и заяви, че тази станция решава два големи проблема на града.

"Изградената през 2009 г. не даваше възможност за цялостно пречистване на азота и фосфора, което е изискване за водния обект, в който се вливат водите. Сега ние осигурихме 100% съответствие с европейското екологично законодателство. Другият проблем беше свързан с начина, по който се третира утайката и неприятните миризми, които се отделят. Те вече не са причина за притеснения", коментира екоминистърката.

Кметът на града Атанас Камбитов пък заяви, че това е инвестиция в бъдещето, защото се инвестира в природата. Пречиствателната станция е ремонтирана с близо 7 244 000 лева и отговаря на най-високите европейски стандарти. Има изградени селектори и утаители, които спират вредните вещества във водата.

По-рано днес двете министърки дадоха старт на Националната програма за енергийна ефективност. Първият саниран блок по тази програма е в благоевградския квартал "Ален мак" и ще придобие нов облик през август. Те пожелаха успех на изпълнителите на проекта и заявиха, че Благоевград ще стане лице на програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама