Започна международна конференция по подхода "Лидер" в Пловдив

19:00, 23 юни 15 / Любопитно 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зам.-областният управител на Пловдив Христо Грудев приветства участниците и гостите на откритата днес в Пловдив втора международна конференция по подхода "ЛИДЕР" (Водено от общностите местно развитие).

Форумът, който се организира от Министерството на земеделието и храните, съвместно с Националната селска мрежа и две от финансираните местни инициативни групи – МИГ "Тракийско – родопска яка" и МИГ "Раковски", ще продължи до 25 юни, съобщиха от областната администрация.

В трите дни на конференцията, ще бъдат представени добри практики при изпълнението на подхода "ЛИДЕР" през програмния период 2007 – 2013 г., ще бъдат обменени идеи, ноу-хау и информация за изпълнението на подхода Водено от общностите местно развитие през периода 2014 – 2020 г.

Заместник областният управител д-р Христо Грудев подчерта, че абревиатурата "Лидер" означава "Връзки между дейностите за развитие на селските райони".

"Както подсказва наименованието, това е по-скоро метод за мобилизиране и подпомагане на развитието на местните селски общности, отколкото определена серия от мерки, които трябва да се приложат", каза зам-областният управител.

"А опитът показва, че "Лидер" може в действителност да промени всекидневния живот на хората от селските райони. Той играе важна роля за насърчаването на новаторски решения на проблемите в селските райони и се превърна в своеобразна "лаборатория" за развиване на местните способности. Така "Лидер" насърчава селските райони да търсят нови начини да станат конкурентоспособни, да използват максимално своите ресурси и да преодолеят предизвикателствата, пред които са изправени", каза още той.

Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще вземе участие в конференцията на 25 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама