Иван Искров: Падането на банковата тайна ще докаже правотата на БНБ и ще я направи независима институция

19:13, 23 юни 15 / Политика 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако банковата тайна падне и се публикува цялата информация, това ще докаже колко права в действията си е била Българската народна банка спрямо казуса с Корпоративна търговска банка. Това ще е много важен закон, който ще даде много по-голяма сигурност и свобода в действията на БНБ. Няма да ни се налага да се молим на политиците.

Това заяви управителят на Централната банка Иван Искров пред БНТ. Днес той подаде оставка, считано от 10 юли. По-късно председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова уточни, че от 15 юли БНБ ще има нов управител. 

Според Искров, с падането на банковата тайна ще се види кои фирми са били "бушоните" в КТБ и как няколко лица от ръководството на банката са използвали парите на вложителите, за да си купуват активи. 

По думите му, напълно възможно е отчетите за банката да са били манипулирани. Те са показвали, че в нея няма никакви проблеми. Самият Искров не е бил предупреждаван за случващото се в банката и затова е останал изключително учуден от състоянието на банката при обявяването й в несъстоятелност. 

"Моделът "КТБ" се разви през много години и при много правителства. След фалита на банката всички се съсредоточиха върху вината на контролните органи. А остана настрана най-важната вина – мениджмънтът на банката и нейните акционери. Неправилно е да се прехвърля вината и върху тогавашния финансов министър Петър Чобанов, защото той работи много сериозно", заяви Искров. 

Той обвини българските политици, че не са помогнали на БНБ в спасяването на банката. По думите му, Централната банка е поискала да направи одит на КТБ още юли 2014 г., но не е получила политическа подкрепа за това и каза още, че в този период е имало опит "да се бутне държавата". 

Искров уточни, че разпространеното в медиите видео, на което пее народни песни с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев не било насочено срещу него. То е целяло да предупреди други хора в страната да спрат да се занимават с банкера. 

Относно кризата в Гърция, управителят на БНБ заяви, че банките в България, дори и тези с гръцки капитал, са изцяло български и никой в Гърция няма права да се разпорежда с техните капитали. По думите му, към днешна дата няма нито една българска банка, която да има и 1 лев в гръцката банкова система. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама