Kомитетът за национален референдум за изборната реформа с остра декларация срещу Георги Близнашки

22:11, 23 юни 15 / Политика 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативният комитет за национален референдум за изборната реформа излезе с декларация, в която заяви неодобрението си относно действията в последно време на бившия служебен премиер и активист от протестите през 2013 г. проф. Георги Близнашки.

В декларацията е обяснено, че всеобщото мнение на членовете на комитета е, че през последните седмици проф. Близнашки е заел позиции, които според тях влизат в разрез с каузата на гражданските протести от 2013 и нарушават взаимното доверие.

Позицията на инициативния комитет е свързана с това, че Близнашки стана консултант на ДПС в комисията, която трябва да изготви промените в конституцията. Според процедурните правила на комисията, всяка парламентарна група има право на един експерт, който да консултира депутатите ѝ в работата им върху основния закон. Парламентарната група на ДПС избра за свой експерт проф. Близнашки, който от своя страна се съгласи. Ето и част от декларацията на Инициативния комитет за национален референдум за изборната реформа:

„Проф. Георги Близнашки беше част от вълната на граждански протести през 2013 г., отстoявайки искания за прозрачност и морал в българската политиката. Той зае съществени политически позиции, носен от гражданската енергия на противодействие на опитите за овладяване на публичната власт от задкулисни групи и интереси. 

Заедно с него, ние бяхме част от инициативата за национален референдум за изборна реформа, предприета от президента Росен Плевнелиев. За огромно съжаление през последните седмици проф. Близнашки зае позиции, които според нас влизат в разрез с каузата на гражданските протести от 2013 и които нарушават взаимното доверие, което имахме като членове на Инициативния комитет за национален референдум за изборна реформа. 

Като активни граждани, които продължават да отстояват своите ценности и позиции заявяваме, че според нас в обществения живот и в ангажирането с публични позиции няма нищо по-важно от последователността и от искреното отношение към тези, които са те натоварили със своето доверие и подкрепа“.

Декларацията е подписана от всички членове на комитета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама