Крепостта Ряховец получава категория на обект с национално значение

08:51, 25 юни 15 / Култура 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крепостта Ряховец получава категория за територия от „национално значение” уведомиха с писмо, адресирано до Община Горна Оряховица, от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата.

Същата комисия определи и режимите – териториален обхват и предписания за опазване на археологическия обект. Очаква се министърът на културата Вежди Рашидов да потвърди със заповед решението на Комисията.

Началото на първите редовни археологически разкопки на крепостта е поставено през 1985 г. и продължават до 1991 г. Те се провеждат под ръководството на Йордан Алексиев, Иван Бъчваров и Хитко Вачев.

Тогава са проучени крепостните стени с прилежащите им съоръжения, както и южното подножие на крепостта. Установено е, че мястото е обитавано през желязната, римската и средновековната епохи без прекъсване – от VI век пр. Хр. до ХV в. Апогеят в развитието на Ряховец настъпва в периода ХІІ–ХІV век, когато тя е главно защитно съоръжение в северния отбранителен пръстен на столицата Търново.

Крепостта Ряховец е в начален етап на археологическо проучване, но разкритите до момента елементи на крепостната система, сгради и съоръжения подсказват голям научен, културно-исторически и експозиционен потенциал.

25 години по-късно отново започнаха редовни археологически разкопки на крепостта. Проучванията ще продължат около месец. Финансовите средства са осигурени изцяло от Община Горна Оряховица.

Разкопките ще се провеждат от специализиран екип археолози с научен ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев.

Основните цели на археологическото изследване през тази година са изясняване на стратиграфията на културните пластове в пространството между северната и главната порта на крепостта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама