Николай Ненчев ще отговаря пред депутатите за разполагането на военна техника у нас

07:22, 26 юни 15 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военният министър Николай Ненчев ще бъде изслушан по време на редовния петъчен парламентарен контрол. Той ще отговаря на четири въпроса, зададени от опозицията – 3 на БСП и един на Атака.

Атанас Мерджанов (БСП) и Илиан Тодоров (Атака) ще отправят въпроси във връзка с разполагане на военна американска техника на територията на България.

Питанията са във връзка с изказванията на висши американски военни, които оповестиха информацията, че ще бъдат разположено тежко въоръжение за около 150 американски военни във всяка от трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония.

Също толкова, а може и за осигуряване на батальон, т.е. бойна част от около 750 души, може да има във всяка от трите източноевропейски страни членки - Полша, Румъния и България, а може би и в централноевропейската Унгария.

Няколко дни подред Ненчев опровергаваше информацията, като застъпваше тезата, че подобни разговори не са водени нито със САЩ, нито със НАТО.

Вчера военният министър обяви от Брюксел, че „в днешната усложнена обстановка няма нищо по-логично от това Алиансът и съюзниците да укрепват общата ни сигурност“. В белгийската столица тече среща на военните министри от Алианса по предложението за разполагане на техника в Източна Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама