Близнашки: Ще съветвам комисия, а не Делян Пеевски, него дори не го познавам

08:58, 26 юни 15 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обади ми се Четин Казак, стар мой познайник, поиска среща и се видяхме. Смяхме се за това,че преди имаха много остри забележки към мен. Но това бяха шеги. След това приех да стана съветник на парламентарната комисия за промени в Конституцията. Това каза в ефира на бТВ бившият премиер от служебното правителство Георги Близнашки.

"Това, което правя не е катарзис, аз винаги съм бил отговорен към конституцията. Получих дори специално писмо от турския посланик. Нямам никакви етнически предразсъдъци", каза още Близнашки.

Водещият му напомни за изказването за Местан, че  „Близнашки е най-слабия служебен премиер”. Той отговори, че това било „избухване и няма смисъл да се хващаме за думите, защото това е политика”.

"Аз съм широко скроен човек. Какво очаквате да обявя дуел на Местан ли? Важното е да се гледа за запазване на Конституцията от поругавана, което е на път да се случи.Тук залогът е Конституцията. Това е важното, всичко останало са интриги", каза още Близнашки.

Той посочи, че върху него е бил оказан голям натиск в последните 10 дни на служебния кабинет по повод скандалите около Природен парк Пирин.

Близнашки обясни, че е участвал в протестите, за да не бъде разбита най-голямата политическа партия ГЕРБ.

„Протестирах, че най-големия медиен магнат искаше да застане начело на страната. Изборът на Пеевски преля чашата. Те искаха да го сложат, за да променят Конституцията . Те промениха и правилата, за да отговори той на критериите за шеф на ДАНС”, категоричен е Близнашки.

Той припомни своя реплика, от времето на протестите: "Когато съдът се произнесе срещу Пеевски  казах, че това е черен ден за българската демокрация. Три дни по-късно студентите окупираха Софийския университет".

Близнашки посочи, че не бива да се слага знак на равенство между ДПС и Пеевски. "Аз ще съветвам комисията, не Пеевски. Не го познавам дори, не съм разговарял с него", каза той.

Попитан за правосъдния министър, Георги Близнашки уточни, че е бил категорично против избирането му за тази длъжност.

"Христо Иванов е творение на Росен Плевнелиев. Той ми го предложи. Казах му, че не е достатъчно известен и няма достатъчно опит, но Плевнелиев ми обясни, че бил млад, че имал желание и трябва да го направи министър. Това не беше мое решение, аз реагирах много остро на него, когато обявен за министър", каза още той.

Близнашки посочи, че, когато чул, че първите амбиции на Иванов като министър на правосъдието са да предложи Народното събрание да избира главен прокурор „се хванал за главата”

"Казах му, че няма да се получи това. После се появиха други идеи, които също са абсурдни. С неговите предложения ще се стигне до анулиране на принципа на независимост на съдебната власт. Абсурдни са идеите на Иванов", каза още Близнашки.

Той обясни, че няма да получава възнаграждение за новата си длъжност. "Аз не съм откраднал една стотинка от българската държава, за разлика от много други, които преминаха през управлението", уточни бившият премиер.

"Бих посъветвал Делян Пеевски да не се занимава с политика, а да си гони бизнеса. За мен беше важно, че осуетихме избирането му за ДАНС", заключи Близнашки и изрази притеснение, че ако сега Конституцията бъде променена, следващата няма да е демократична.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама