6 профилирани паралелки в 5 училища в Шумен не събраха ученици

12:26, 26 юни 15 25 863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Шест паралелки по-малко ще има в шуменските училища за следващата учебна година, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование.

Това е станало ясно след обявяването на резултатите от първо класиране за прием на ученици след 7 клас.

Две от паралелките са нови - „Кетъринг” с интензивно изучаване на английски език в Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Шумен и  „Агроеколог” в Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии гр. Шумен.

Останалите паралелки, които не събраха необходимия брой кандидати 18 са: паралелка по профил „Чуждоезиков” с профилиращи предмети английски език, френски език, български език и литература, математика в Гимназия с преподаване на чужди езици „Никола Вапцаров” – гр. Шумен, паралелка по професия „Оперативен счетоводител” и специалност  „Оперативно счетоводство” с интензивно изучаване на английски език в Професионална гимназия по икономика, паралелка по професия „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения” в Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров”, паралелка по професия „Техник на компютърни системи” и специалност  „Компютърна техника и технологии” с интензивно изучаване на английски език в Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев” – гр. Шумен, паралелка по професия „Техник по транспортна техника” и специалност  „Автомобилна мехатроника” с интензивно изучаване на английски език в Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев” – гр. Шумен.

След първо класиране записването на учениците в желаните от тях учебни заведения ще продължи от днес до 30 юни.

От РИО обясняват как става записването: учениците трябва да отидат в училището, в което са приети, за да се запишат или да подадат заявление за участие във втори етап на класиране. При записването се представя оригинал на удостоверението за завършен седми клас, а за записване в професионални паралелки и паралелки по профил „Изкуства” - и медицинско удостоверение.

Класираните по първо поредно желание, в случай че не се запишат, не запазват мястото, на което са класирани и могат да се включат отново едва на трети етап на класиране - при наличие на свободни места.

Заявление за участие във втори етап на класиране могат да подадат ученици, класирани по ІІ или следващо поредно желание. Заявлението (по образец, утвърден от МОН) се подписва от ученика и от негов родител или настойник. Подалите заявление за участие във втори етап на класиране, ако не бъдат класирани на по-предно от изброените желания, запазват мястото си от първия етап на класиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама