Служители на "Happy Lady" сеят салмонела във Варненско

12:55, 26 юни 15 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вече е ясна причината за бума на заболелите от салмонелоза във Варна, съобщи д-р Камен Николов от Агенцията по безопасност на храните. Резултатите от проведеното съвместно с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) епидемиологично проучване са показали, че не храна е причинила бума на заболели деца от забавачката в село Кичево, а двама служители на кетъринговата фирма "Happy Lady". 

В края на май симптоми на хранително натравяне получиха 16 деца от ЦДГ "Гълъбче” във Варна. Едно от тях бе настанено за лечение в болница. Няколко дни по-късно, на 4 юни, представители на РЗИ заедно с инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните, влязоха в детската градина и започнаха изследване на всички малчугани и на персонала на забавачката. Всички изолирани щамове бяха изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести за идентификация.

На 19 юни от заразата бяха засегнати и 7 малчугани от седмичната детска градина в с. Кичево. Всички бяха настанени за лечение в инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Марина”. И там РЗИ започна проучване съвместно с Агенцията по безопасност на храните, като се очакваше резултатите да излязат до дни. Направената проверка е установила, че децата от Кичево са се натровили от вторично замърсена храна, осигурена от кетъринговата фирма, която обслужва забавачницата (Happy Lady). Двамата служители, които са подготвили порциите за малчуганите, са преносители на вируса на салмонелозата.

В ЦДГ "Гълъбче” заразата е тръгнала от недолекувани деца, обясни епидемиологът на РЗИ д-р Янка Драганова. "Родителите имат право да спрат децата си от градина за два-три дни, при което не дават информация от какво са боледували”, обясни специалистът. Така малчуганите, при контакт с останалите след връщането си в детското заведение, са причинили разпространението на заболяването.

Към момента болните от салмонелоза деца във варненската забавачка са 10. 15 малчугани са с положителни резултати от пробите за наличие на вируса, но се чувстват добре. 130 деца са с отрицателни резултати, а 3 не са били изследвани, уточни д-р Драганова.

Като цяло ситуацията е овладяна. Взети са всички необходими мерки да се спре разпространението на заболяването, подчертаха специалистите. Състоянието на заболелите деца от забавачката в село Кичево се подобрява.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама