30 % от служителите на бургаски завод отиват на борсата, ако токът поскъпне

13:06, 26 юни 15 25 1041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
30 % от 85-те служители на завод „Спартак” АД в Бургас ще бъдат съкратени, ако токът за бизнеса поскъпне. Това заяви изпълнителният директор на предприятието Кирил Яков. Всички работници на завода с ръководителите се включиха в едночасовия национален протест против увеличението на промишлената ел. енергия.

Те се противопоставиха срещу това и поискаха намаляване на тока с около 40 %. Яков е категоричен, че бизнесът няма да успее да се справи с по-високите цени.

„Ние се конкурираме в момента. Продаваме се почти в целия ЕС и в Русия. Това са нашите големи клиенти. Знаете, много трудно се продава – визи, митници - тежко е. Ако вдигнат цената на ел. енергията, ние трябва да вдигнем стойността на нашата стока. Като отидем при нашия клиент как да му обясним, че в България има една Комисия, която ни каза трябва да вдигнем цената с 20 %. Те просто ще спрат да работят с нас. Тогава няма да има какво да произвеждаме и ще се наложи да съкращаваме нашите работници”, обясни Яков.

По думите му безработните служители ще бъдат принудени да се запишат на борсата или пък ще заминат да работят в чужбина. „Ние ще се свиваме, докато изчезнем. Това ни е бъдещето”, добави още изпълнителният директор.

Той даде задача на Комисията по водно и енергийно регулиране да върнат цената на ел. енергията на нива с около 40 % ниска.

Недоволните протестираха мирно и категорично заявиха, че бунтът не е политически, нито  антиправителствен.

В националния протест се включи и „БМФ Порт Бургас”. Служителите му изразиха своето недоволство пред „Пристанище Запад” в 12,30 ч. Те декларираха отношението си към намеренията на енергийния регулатор чрез плакати с надписи: „Протестиращите от „БМФ Порт Бургас”  ЕАД опора на правителството за реформите в енергетиката”, „Ден на траур за българската икономика”, „Няма да плащаме кражбите в енергетиката” и др.

Концесионерът на Пристанище Бургас дава недвусмислен сигнал за намеренията си да гарантира необратимост на  реформаторски процеси, да подкрепи усилията на ресорните министри да стартират жизненоважни промени в сектора и да се противопостави на установените с години модели на безконтролни кражби и злоупотреби.

„Планираното увеличение на електроенергията неминуемо ще доведе до завишаването на себестойността на  предоставяните от пристанището услуги по обработка на товари, което от своя страна ще отблъсне товародателите от българските пристанища. Считам, че въпреки положените от нас огромни усилия и вложените инвестиции в рехабилитацията на пристанищната инфраструктура и обновяване на оборудването, увеличението на цената на електроенергията ще има негативни последици върху конкурентоспособността на нашето дружество и на българските пристанища като цяло спрямо пристанищните оператори в съседните държави.”, коментира Калоян Калоянов, главен директор на "БМФ Порт Бургас".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама