Шуменски фирми протестираха срещу увеличението на тока

13:31, 26 юни 15 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фирми в Шуменско се включиха и подкрепиха започналите днес в цялата страна протести срещу увеличението на тока за индустрията.

Фабриката за производство на сладкарски изделия  „Цитрон” се включи в протеста с едночасово спиране на тока. „Увеличението на тока е неоправдано при условие, че на световно ниво цената на горивата спада. Не мога да разбера въз основа на какво е формирано увеличението. То ще доведе до покачване цената на крайния продукт на фирмите, което ще го понесе българският народ”, коментира собственикът на фабриката Азис Садула.

От една от най-големите фирми в Шумен - „Алкомет”,  протестираха символично, без да се спира токът в предприятието, поради спецификата на производствения процес. "Отправяме призив към Енергетиката да разбере, че Промишлеността не трябва да бъде унищожена и искаме равностойно дългосрочно партньорство", посочиха от фирмата. Днес работниците носеха стикери със зачеркната светкавица и надпис „Ден на траур за българската икономика“.

„Призовахме за включване в протестите с цел да бъдат намерени и използвани всички възможности в системата ако има повишение на цената на тока, то да бъде минимално”, каза председателят на Българската стопнаска камара в Шумен Николай Тончев, чийто фирми също протестират.

И от компанията за рибни консерви „Диавена” обявиха, че подкрепят протеста. „Едно увеличение на цените на тока ще рефлектира негативно върху цените на продукцията и покупателната способност на гражданите и са възможни съкращения на работници”, заяви управителят на дружеството Иван Железчев.

„По принцип тези действия са правилни, но няма да доведат до резултат, тъй като няма пари в енергетиката”, коментира протестите собственикът на компанията „Фикосота” Жечко Кюркчиев.

Протестите на фирмите в цялата страна са организирани от четирите работодателски организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ.

В декларация организациите изброяват всички проблеми в енергетиката, които не се решават, а се замитат с по-високите цени. Таксата "задължение към обществото", която трябва да се вдигне със 112%, ще оскъпи енергията за фирмите между 13% и 20%. Цената се плаща от дружествата, които купуват енергия на свободен пазар, и отива в НЕК за покриване на разходите й по покупката на тока от ВЕИ-та и от когенерации на "Марица-изток" 1 и 3.

Работодателите питат как е обосновано нарастването на добавките "високоефективно производство" със 135.5%. Не е ясно и правомерни ли са получените преференции за ВЕИ - защо е заложен ръст на добавката "зелена енергия" от 43.4%, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) твърди, че са предприети мерки за преглед на преференциалните цени и нормата на възвращаемост в сектора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама