Добри изяви на театри от Румъния и Австрия отчитат в края на Европейската театрална работилница в Русе

16:05, 26 юни 15 / Култура 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четвъртото издание на театралния форум „Европейска театрална работилница”, който се проведе в Русе от 22 до 25 юни тази година, се характеризира с много добри изяви на професионални състави от Румъния и Австрия, съобщават от Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе, които организираха културния форум.

Австрийският театър „Пигмалион” от Виена на 22 юни откри фестивала с постановката „Играчът” по романа на Фьодор Михайлович Достоевски „Играчът на ролетка”. Съсредоточили постановката си върху действията и преживяванията на главния герой Алексей, в чудесното изпълнение на актьора Филип Каплан, двамата постановчици – Джейрун Цино и Райнхолд Гуглер, ни представиха спектакъл, в който сатирично изиграни фигури разкриха разрушителната сила на страстта към ролетката и онези вътрешни корозии на човешката психика, обладана от манията за пари и просперитет в обществото. Самотността се оказва финал на тази страст.

Своебразен щрих в афиша на срещата бе и гостуването на 23 юни на състава на Нешка Робева и Влади Въргала с танцовия комедиен спектакъл „Разбъркай го – да се оправи”.

На 24 юни театър „Одеон” от Букурещ, който досега винаги е участвал в изданията на Срещата, представи пиесата на Вернер Шваб „Президентките”. Поставянето на твобрата на този австрийски драматург винаги е било съпровождано със скандал, но театър "Одеон" избягва тази ситуация. Създаден е спектакъл, който съсредоточено и зряло, чрез играта на трите великолепни актриси Кока Блоос, Дорина Лазар и Емилия Добрин създава атмосферата, в която три възрастни жени разголват безпощадно живота си, желаейки да изхвърлят от съзнанието си злините, коитоса правили в живота си. Ненапразно пиесата завършва с думите на една от героините: "Всеки пази един труп в мазата си". Видяхме един камерен спектакъл, в който остротата на думата и отзвучаващото мълчание бяха основни акценти в него.

Бляскав и впечатляващ финал сложи театър „Маска”, Букурещ. На 24 юни те представиха на открито пърформанса „Живи статуи”. Площадът пред театъра и градината около Паметника на свободата и фонтана пред Общината за около два часа вечерта оживяха от двадесет и пет „Живи статуи”, в чиито одежди на различни персонажи влязоха актьори от театър „Маска”. Русенци бяха буквално удивени от този вид театър и трескаво обикаляха около всички площадки, наблюдавайки стилизираните куклени етюди на героите. На другия ден, 25 юни, отново „живи статуи” и клоуни на кокили приканваха русенци на спектакъла „Ромео и Жулиета”, създаден в естетиката на „Живите статуи”. Този спектакъл показа в пълен блясък таланта и майсторството на актьорите от театър „Маска”, които чрез средствата на пантомимата, марионетния театър, стилизирания жест и стилистиката на движенческия театър показаха в духа на Шекспир неговата трагедия „Ромео и Жулиета”. Визията на спектакъла, неговата музикална среда и особено костюмите, допълниха атмосферата на това представление, което казва много на зрителя с мълчанието си, в което жестът става метафора на цял един живот, коментираха още домакините от ДТ "Сава Огнянов". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама