Над 4000 изпълнители от цялата страна идват за ХІІІ-тото издание на Петропавловския събор

08:03, 27 юни 15 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 4000 изпълнители от цялата страна ще се съберат на 22 и 28 юни /събота и неделя/ в околностите на Лясковец за ХІІІ-то издание на Петропавловския събор на народното творчество. Това е най-голямото фолклорно събитие за Северна България, спечелило си името „малката Копривщица”.

Форумът се организира от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Съборът се провежда под патронажа на кметовете на трите общини.

Официалното откриване на ХІІІ-то издание на Петропавловския събор е на 27 юни /събота/ от 11.30 ч. на откритата сцена до манастира „Св. св. Петър и Павел”. В 12.00 ч. ще започне изпълнението на гост-изпълнителя Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл. Откриването се прави на ротационен принцип от кметовете на трите общини.

Тази година Петропавловският събор на народното творчество ще бъде открит от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Началото ще бъде дадено с емблематичната песен „Хоро се вие край манастира” в изпълнение на ФА „Сидер войвода”, с художествен ръководител Георги Петров.

В продължение на два дни на 2-те открити сцени ще се представят над 200 състава с над 260 изпълнения. 70 са индивидуалните изпълнители на събора, 13 са дуетите, трио – 5 и 1 квартет. Международното участие тази година е на фолклорни групи от Сърбия, Гърция, Словакия, Черна гора и Грузия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама