Колективът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив чисти в защитена местност "Чинар дере"

08:14, 27 юни 15 / Любопитно 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Колективът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив съвместно с ТП ДГС "Асеновград" и доброволци ще почисти горска територия, попадаща в защитена местност "Чинар дере".  Инициативата ще се проведе днес от 09.30 ч. в рамките на инициативата на BTV Group "Да изчистим България" под мотото "Заедно ще чистим крайбрежието на Дунав и реките на България", съобщиха от дирекцията по горите.

Защитената местност е обявена със Заповед № РД - 420/14.11.1995 год. на МОС с цел запазването на едно от последните естествени находища на Източен чинар /Platanus orientalis/ в България с площ 27,7 ха. Разположена е по поречието на река Тополовска с дължина 3 км и ширина от 30 до 100 м, източно от Тополово, Община Асеновград. Попада в териториалния обхват на РДГ – Пловдив и се стопанисва и опазва от Южноцентрално държавно предприяти в Смолян в лицето на ТП Държавно горско стопанство "Асеновград".

За всеки предаден чувал с боклук, събран от горска територия, всеки доброволец ще получи една контейнерна фиданка от Атласки кедър. РДГ – Пловдив не се ангажира да осигури транспорт до мястото на почистване.

За всички пловдивчани, които искат да се включат в еднодневната акция от кампанията, Община Пловдив осигурява чували и ръкавици във временните пунктове на бул. "Марица" №154А - до магазин "Била", и на бул. "Марица" №19 - пред магазин "Лекси".

27 юни е обявен за почистване на водоеми, реки и речни легла, дерета и охранителни канали. Стартът на инициативата е 10.00 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама