Д-р Мохд Абуаси: Ще последват още терористични атентати до края на месеца

08:24, 27 юни 15 25 699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вчера видяхме в Тунис, Кувейт и Франция първата вълна на нападения. До края на юни може да има още атентати. Това заяви д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания в София, в ефира на бТВ.

Изказването му идва след като бяха извършени три терористични нападения през вчерашния ден. Атентатор-самоубиец се взриви в шийтска джамия в Кувейт по време на петъчна молитва и уби поне 10 души.

Във Франция един човек беше убит, а двама ранени при атентат срещу химически завод на американска фирма до френския град Лион. Край завода е намерено обезглавено тяло. Главата от тялото е открита закачена на оградата до входа на завода.

Двадесет и седем души са загинали в Тунис, след като въоръжен терорист хвърли бомба и откри огън в района на хотел „Империал” в курорта Ел-Кантауи близо до град Сус.

По думите му във Франция все още действията на терористите не са контролирани. Там действали единаци. Затова все още никой не е поел отговорност за атентатите там

„В Тунис и Кувейт атентатите са контролирани. „Ислямска държава“ пое отговорност за тях и тя знае имената на атентаторите. Джихадистите приветстваха и нападението във Франция“, поясни д-р Абуаси.

Според него посланието на ИД е, че ще убива, колкото се може повече невинни хора. Ще бъдат нападани по-лесни цели – хотели, метростанции и музеи. „Колкото и силни да са мерките за сигурност, тези зони са уязвими“, категоричен е експертът.

Попитан как ще се води войната срещу джихадизма, д-р Абуаси припомни, че министърът на вътрешните работи на Тунис обяви вчера, че ще бъдат закрити 70 джамии.

„В тях се изповядва радикална идеология. В Европа трябва да се започне с корените на този тероризъм. Не се борим пълноценно, докато не ликвидираме корените – идеологията им“, обясни д-р Мохд Абуаси.

По думите му са необходими социални и образователни мерки. „Докато съществува тази идеология, винаги ще произвежда нови терористи“, категоричен е експертът и допълни, че първо агресията е идвала от Ал-Кайда, сега са от ИД, а след тях ще се появят и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама