Теменужка Петкова: Всяко отлагане за вдигането на цената на тока е пагубно за НЕК

09:35, 27 юни 15 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тежестта от цената на електроенергията трябва да бъде разпределена по равно между бизнеса и бита. Това иска да направи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в чийто ръце е отговорността за тези действия. Всяко едно отлагане и забавяне във времето на тези действия ще се отрази изключително негативно върху Националната електрическа компания (НЕК).  

Това заяви Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в ефира на Нова телевизия, във връзка с отлагането на приемането на параметрите за цената на тока през новия регулаторен период. Решението бе взето тази седмица от Народното събрание чрез промени в Закона за енергетиката. Предстои да бъде потвърдено и от КЕВР през идната седмица.

„Колкото по-бързо се намери решение да се излезе от тази ситуация в енергетиката, толкова по-добре. Всеки един ден е още един минус за НЕК, а всеки един месец е фатален за държавната компания“, категорична е Петкова.

По думите й операция „чисти ръце“ трябва да има навсякъде и енергийния сектор не се различава в това отношение.

Попитана дали има енергийна мафия и енергийни олигарси в България, Теменужка Петкова обясни, че работата на Министерството на енергетиката е да спрат течовете в системата. „Може би професионална ми кариера уплаши някои хора, които искат да водят разговори с мен с цел да повлияят на системата да работи за тях. Работя за стабилизацията на сектор „Енергетика“, защото той е в колапс“, категоричен е енергийният министър.

Според нея този сектор е важен за българската икономика и иска да се управлява прозрачно и без течове в системата. „Искам в края на мандата ми да престане да се говори за корупция в енергийната ни система“, заяви Петкова.  

Попитана колко мандата смята да изкара, защото това няма да се случи за 3 години и половина енергийният министър отговори, че много се надявам голяма част от това да се случи още през този.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама