Абритус поднесе ключа от своите градски порти на Рим

10:57, 27 юни 15 / Култура 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В знак на почит и уважение Абритус връчи ключа от своите градски порти на Рим. Атрактивното събитие бе част от церемонията по официалното откриване на реновирания с европейски средства археологически резерват „Абритус”.

Символична среща пред новоизградения интерактивен музей си дадоха двама императори от различни епохи – Нерон и Деций Траян. В ролите им се превъплатиха президентът на най-големия в света клуб за възстановки „Gruppo Storico Romano“ от Италия Серджо Якомони и Атанас Атанасов от разградския клуб за възстановки „Абритус”.

Императорът на Великата римска империя Деций Траян, за когото Абритус остава вечен дом пристигна с реплика на римска колесница, теглена от бял кон.

След срещата на владетелите кметът Денчо Бояджиев, председателят на Общинския съвет Милена Цанева и областният управител Петър Василев прерязаха лентата на обновения по проекта „Абритус – мистика и реалност” обект. В словото си Бояджиев каза, че Абритус е не само история, той е в духа и в сърцата на всички разградчани и от днес започва новото начало на римския град. Той подчерта, че в следващите години Абритус още повече ще въздига своята слава и славата на Разград и ще бъде място за история, патриотизъм и за гордост на всички разградчани.

По-късно на сцена „Театрон” Бояджиев откри и Първия исторически фестивал „Абритус”. Началото на фестивала бе поставено с обявяване на главната жрица на Кибела, покровителка на Абритус. Единодушно членовете на клуб „Абритус” обявиха за жрица Надежда Димитрова, представителка на техния клуб. До сцената тя бе носена на ръце от младежи, облечени като римски роби в копие на лектика - покрита носилка.

След това войните от разградския клуб поднесоха изненада на кмета Денчо Бояджиев, като го направиха част от тяхната кохорта, връчвайки му гладиус - оръжието на римските легиони. Честта Бояджиев да стане част от кохортата бе за това, че е един от основните виновници за раждането и разрастването на клуб ”Абритус”. Основан преди четири години от пет ентусиазирани млади момичета, днес клубът наброява 70 човека, обхванати в няколко звена – сенатори, весталки, граждани, легионери, гладиатори, предстои създаването на още две звена -  готи и траки. През всичките години кметът на Разград подкрепя клуба и поощрява всички негови изяви.

Програмата продължи с ауспиция – ритуал с птицегадание, изпълнен от  разградския клуб за възстановки. Полетът на пет бели гълъба показа бъдещето на града и на фестивала. Свещените птици полетяха на ляво над свещеното поле. Посланието на боговете бе – „Идват добри, багодатни и благочестиви времена за жителите на Абритус. Празнувайте граждани, защото празникът е благословен от боговете”. След ритуала бяха запалени лагерните огньове.

„Сцената на вековете” продължи с мистиката на ритуалния танц в изпълнение на група „Пагане“ към школа „Бага-Тур“ от Стара Загора и на специално подготвения за фестивала спектакъл „Абритус - Хръсград - Разград“ на Капанския ансамбъл.

Днес посетителите на фестивала ще могат дa oпитaт винo и яcтия, пpигoтвeни пo дpeвни pимcки peцeпти. Ще има също демонстрации на римска медицина и фармация, на антични костюми, занаяти, спортни игри „Пентатлон”, като победителят ще бъде овенчан от жрицата, покровителка на Абритус.  Предвидени са интересни занимания и за децата - настолни игри, търсачи на съкровища, училище за млади войни. Клубовете за възстановки ще покажат бойни техники, военен строй и други демонстрации.

От 20.30 часа във вила „Урбана” започва „Сцена на вековете”. Там италианският клуб „Danze Antiche“ ще представи римски танци и бели денс, посетителите ще видят и театрализираната възстановка на римска сватба, представена от разградския клуб „Абритус”. На сцената ще се качат и балет „Вега”, които ще покажат египетски танц, а магията на огнените ритми ще представят група „Вакали”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама