Емил Димитров-Ревизоро: Поне 140 танкера с гориво се влезли безотчено у нас

11:08, 27 юни 15 / Политика 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Горивото на 140 танкера е отишло по земеделци и по транспортни фирми, вместо да бъде отчетено. Това заяви в ефира на "Нова" депутатът от "Патриотичния фронт" Емил Димитров-Ревизово в коментар за контрабандата.

"Премиерът Бойко Борисов е „събрал сили” да посочи имена, които са пряко свързани с конрабандата в страната", каза Ревизоро и сподели, че "Патриотичният фронт" ще подкрепи министър-председателя в решението му за създаване на митническа полиция.

"До момента са събрани 1 млрд. и стотина милиона лева повече, колкото миналата година в бюджета", отчете Димитров. "Но от тях 800 млн. лева са от данъци от НАП. От митниците са едва 140 млн. повече за полугодието тази година, но пътят е правилен", смята той. И допълни: "Дори тези пари са съмнителни, защото означава, че по 23 млн. лева повече влизат в митниците на месец, като не може да коментира дали е в резултат на контрабанда, или на затегнати мерки".

"В България има няколко големи играчи, но винаги когато се започва да се говори, се говори за най-големия. „Лукоил” представлява верига от бензиностанции с тръбопроводни складове, което е самата мощност на завода. Когато започнаха да се променят законите, разпоредих проверка, за да се научи какво се случва в рафинерията и какво по тръбопровода и да бъде заснето”, каза Ревизоро. Той е получил схемата на целия завод с всички тръбопроводи, които вървят. Проверката е установила, че всичко с "Лукойл" е наред.

Проблем обаче има с други доставки на останалите осем пристанища по черноморието, където няма нито един митнически уред. Той разкри случай с танкер, който е тръгнал от Гърция, стигнал е до едно от тези пристанища, на които няма уреди, а след това горивото е закарано в София. То е било на стойност 8.538 млн. лв., като за него явно не са платени данъци и хазната е ощетена. По данните, с които Ревизоро разполага, става въпрос за над 140 такива танкера.

Той е сигнализирал колегите си в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, които обаче му обяснили, че в момента се правят нови уреди в "Лукойл" и за други няма възможност". "Когато има един голям производител и трима-четирима малки около него, ако спреш големия продавач, малките ще увеличат обема си”, обобщи Димитров.

Той допълни, че има две-три фирми, на които продажбите се увеличават драстично и които трябва да бъдат посочени от премиера Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама