На среща с председателя на ЖГЕРБ майки обсъдиха стратегия за хората с увреждания

12:09, 27 юни 15 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всяко дете с увреждания автоматично да получава правото да бъде обгрижвано от личен асистент, без да се налага да кандидатства допълнително. Това предложение беше обсъдено по време на среща във Варна между майки на деца с множество увреждания и председателя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова. Родителите изложиха проблемите, които изпитват при оглеждането на синовете и дъщерите си, които са с множество заболявания. В разговора се включиха представители на Жени ГЕРБ и на община Варна.

Светлана Дякова, председател на фондация "Радост за нашите деца", апелира да бъде изработен пълноценен регистър, който да предоставя информация за здравословното състояние на хората с увреждания. „Именно на тази база трябва да се изготви нова ефективна стратегия за услугите, които са необходими", коментира Дякова. Тя припомни, че създаването на регистър е част от предложенията, които преди време майки на деца с увреждания от страната са връчили на среща със социалния министър Ивайло Калфин. Ирена Соколова обясни, че такъв регистър вече съществува и той непрекъснато бива обновяван. В отговор на нейно запитване от социалното министерство са отчели, че за целта са подписани споразумения за обмен на данни с редица институции, някои от които подават информация от 2012 г., а с други активно се водят разговори за предоставянето на съответните данни.

Всички дами, които присъстваха на срещата с председателя на Жени ГЕРБ, бяха категорични, че няма достатъчно услуги за хората с множество тежки увреждания. Те се тревожат, че след навършване на 18-годишна възраст младежите са лишени и от интеграционни добавки, като по този начин е изключително трудно да им бъдат подсигурявани медикаменти, рехабилитатори и храна.

Шефът на общинската дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова анонсира, че в момента се работи по организирането на едномесечен лагер за деца с увреждания, който ще се проведе през лятото. Нели Вълева, началник отдел в здравната дирекция на община Варна, припомни, че в кв. „Чайка” в момента се подготвя дневен център за хора с увреждания, чийто услуги ще могат да ползват именно лица над 18 години. „В отговор на исканията на майките материалната база ще им бъде предоставена, така че те ще участват в управлението на центъра”, обясни Нели Вълева. Тя припомни, че община Варна утвърждава добри практики в социалната сфера и непрекъснато развива тези услуги, за което в края на миналата седмица получи и отличие за активна социална политика от Националния алианс за социална отговорност, представител на България в Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания.

Директорът на Дневния център за възрастни лица с умствени затруднения "Ривиера" Мария Чанкова уточни, че към момента в община Варна се предлагат над 50 услуги за хората с увреждания.

По данни на социалното министерство, предоставени на Ирена Соколова във връзка със срещата с майките, към март 2015 г. държавата обезпечава във Варна 18 социални услуги с общ капацитет 527 места за хора с увреждания. На територията на цялата област функционират 30 такива услуги, които са държавна отговорност и обхващат 766 души.

Майките на деца с увреждания се обединиха около позицията, че са дискриминирани на пазара на труда, защото им е много трудно да си намерят работа. Веселина Стоилова, главен експерт в общинската дирекция "Социални дейности" и омбудсман на хората с увреждания във Варна, коментира, че България тепърва трябва да догонва европейските държави и е необходимо да почерпи опит от тяхната практика. "Във Великобритания и Турция, когато се роди дете с увреждания, на майката веднага се предоставя работна заплата за социален асистент", коментира Стоилова. В Италия пък действала и оптимално ефективна услуга - дневен център за хора с увреждания под един покрив със социално жилище.

Заедно с Ирена Соколова родителите обсъдиха реализацията на пилотен проект за изграждането на център, където децата и младежите с увреждания да могат да бъдат оставяни  и през нощта - на принципа на седмичните детски градини.

Председателят на Жени ГЕРБ постави акцент и върху ролята на европейските програми за развитие на социалните услуги. Ирена Соколова се ангажира да запознае компетентните институции с предложенията, коментирани на срещата във Варна, така че те да намерят място в новите стратегически документи за работа в социалната сфера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама