Белгийският артист Фредерик де Уилде откри форума на One Design Week

13:07, 27 юни 15 / Култура 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Белгийския артист Фредерик де Уилде откри професионалния форум на тазгодишното издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK  в Пловдив. Събитието е посветено на дизайна в цялото му разнообразие и за него в България пристигнаха световноизвестни имена от съвременната дизайн сцена, които представят своите постижения, проучвания и новаторски идеи.

Белгийският художник Фредерик де Уилде работи на границата между наука и изкуство. Той се води от мотото, че изкуството е поетиката на въображението, а науката е поетиката на реалността.

Едни от най-известните му работи са създадени с помощта на нанотехнология, с която се получава нещо по-черно и от най-черната боя. Тайната е в това, че боята връща някаква светлина и това определя нюанса. Наноповърхността не връща никаква светлина.

Пред пловдивската публика днес Уилде показа и работата си с 3Dпринтирани малки скулптури,създадени чрез квантови изследвания от лаборатория по физика в Австралия, където изследват най-малките частици, от които е съставен целият ни свят.

Презентацията му, озаглавена Hacking the Universe, е за това, което не можем да видим, от физическата граница на видимото, на това, което можем да усетим в света около нас. Това е мястото, където въображение започва да работи.

Артистът се интересува от творческия резултат при пресичането на двете области и от хакването на квантовия шум, основата на нашата вселена. За да създава своите творби, той работи с различни лаборатории и университети от цял свят, включително лабораториите на НАСА.

Програмата продължава с лекции талантливите дизайнери Каролин Офор и Елоди Мондре от френското творческо студио за Acmé Paris. За огромния пазар на интерактивни забавления ще говори Адам Ледерер, а след него излиза американската художничка Ади Вагенкнехт, която съчетава в концептуалната си работа традиционните форми на изкуството с киберпространството. Форума ще закрие дизайнерът Ян Вилкер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама