С избор на жрици на Веста и посрещане на победоносен легион беше открит римския пазар в Русе

13:15, 27 юни 15 / Култура 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С избор на жрици на Веста и посрещане на победоносен легион от древноримски войници, заедно със съюзниците им от тракийското племе гети (живяло по земите на днешна Централна и Североизточна България) беше открит традиционният вече за Русе римски пазар. Началният час на събитието беше 11.00, а мястото му, както и в предишните години, е римският кастел Сексагинта Приста. Събитието е двудневно и продължава днес и утре.

Четвъртото издание на римския пазар, също по традиция, е част от фестивала за съвременна градска култура „Аз, Градът“, организиран от Община Русе.

Посетителите на атракцията могат да видят възстановки на интересни всекидневни практики, игри и картини от епохата на римляните. Пазарът ще бъде отворен до 18.00 часа днес.

Посетителите могат да изпробват броните на древните римски войни, да направят сами глинени изделия, използвайки традиционно грънчарско колело и др.

Както и в предишни издания, за да бъде истински пазар, и сега има шатри-щандове на местни и поканени от страната занаятчии и производители на мед и други биопродукти.

Не отсъства и артистичното пресъздаване на всекидневния живот в римския град отпреди хилядолетия – с воини, роби, благородници, площадни актьори, разказвачи на истории, варвари; демонстрации на всекидневни блюда и напитки от времето на римляни и траки, с употреба само на предколумбови растителни видове.

Римският пазар на Сексагинта Приста 2015 се организира от Регионалния исторически музей в Русе, с финансовата подкрепа на Община Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама