Откриха изложба за началото на хидромелиорациите в Русенско

13:57, 27 юни 15 / Култура 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Регионална библиотека “Любен Каравелов” беше открита документалната изложба “Воден синдикат “Русенски Лом” – начало на хидромелиоративното строителство в Русенско”, съобщиха от културната институция.

Експозицията е посветена на 90-годишнината от създаването на Синдиката, поставил начало на напоително-отводнителната дейност в русенския регион, наследник на която днес са “Напоителни системи” ЕАД, клон Долен Дунав. Организатори на инициативата бяха Държавният архив в Русе, Регионалната библиотека “Любен Каравелов” и “Напоителни системи”, клон Долен Дунав.

Слово по повод годишнината от създаването на Воден синдикат „Русенски Лом“ изнесе главният инженер на “Напоителни системи”, клон Долен Дунав – Илиян Димов. Той дари на държавния архив и на русенската библиотека екземпляри от алманаха „Дела на русенските хидромелиоратори“, посветен  на 90-годишнината, както и архивни снимки от 25-годишнината от създаването на Държавна напоителна система – Русе.

Изложбата включва документи от фондовете на Държавен архив - Русе, свързани със създаването на Воден синдикат “Русенски Лом”, сред които: Указ на Н.В. Борис ІІІ за утвърждаване Наредбата за водните синдикати, Устав и строителна програма, Писмо от Управителния съвет на Воден синдикат “Русенски Лом” до Русенски окръжен съд за вписване в Търговския регистър, заявления за назначаване на главен инженер и технически директор, списъци на членове на синдиката и др. Показани са и снимки на напоителни съоръжения и работници от годините след 1944 г. от личния фонд на Тинко Тинчев. Публикации в периодични издания за строителството на напоителни системи и съоръжения на територията на Русенски регион в периода след 1944 г. показва от своите фондове Русенската библиотека в изложбата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама