Шефът на „чистотата“ в Бургас и общински съветник направиха оборка в морето (снимки)

15:13, 27 юни 15 / Любопитно 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Назначеният наскоро директор на Общинско предприятие „Чистота Еко“ Стефан Калчев и неговият адаш Стефан Цинцарски – общински съветник в местния парламент на Бургас, бяха сред ентусиастите, които се гмурнаха в морето край Моста, за да го чистят от боклуци. Акцията се състоя днес по обед, като в нея се включиха водолази и гмуркачи.

Въпреки силното вълнение и брулещия вятър двамата Стефановци и техните колеги се постараха доста и изкараха купища отпадъци. Най-многобройни бяха металните предмети – тръби, винкели, останки от различни по вид и форма железа. Повечето бяха силно корозирали и покрити с миди и водорасли, което говори, че най-вероятно са престояли десетилетия на морското дъно. Сред другите боклуци имаше бутилки, както и цяла табела от автомобилен номер.

Водолазите предаваха отпадъците на специално осигурена лодка. За около половин час плавателният съд се напълни с толкова предмети, че се наложи те да бъдат разтоварени на кея, преди почистващата акция да приключи. Живко Иванов, директорът на ОП „Спортни имоти“, извика спешно служители на сметопочистващата фирма, обслужваща Бургас, да натоварят и отнесат боклуците, за да може лодката да продължи да събира нови отпадъци от морето.

Акцията по почистването се проведе експедитивно, тъй като замърсените места се знаят предварително, разкри Живко Иванов пред Topnovini.bg. Те са били заснети и картографирани преди дни, а не се търсят в момента. Това стана и причина за бързото натоварване на лодката.

Докато течеше чистенето, на Моста бяха наредени снимки, посветени на морския свят. Те са част от фотосите, които се показват на фестивала по подводна фотография, който се провежда от 25 до 28 юни. Именно той е поводът в Бургас да се съберат водолази от цялата страна, които се включиха и в днешната оборка на дъното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама