Варненци са сред най-грамотните българи

16:18, 27 юни 15 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на Варна се доказват като едни от най-грамотните в България. Това стана ясно от второто издание на инициативата "Бъди грамотен", която гостува в морския град. Само час след старта на образователното събитие вече имаше над 30 души, попълнили теста без нито една грешка, коментираха организаторите за Topnovini.bg.

Желаещи да пробват своите езикови умения не липсваха още преди официалния старт, който бе обявен за 14 часа. До масичката в специално подготвената за целта шатра край сцена "Раковина" в Морската градина спираха хора от различни възрасти - от ученици до пенсионери.

Самото попълване на езиковия тест отнема няколко минути и е изключително занимателно. За показалите добри знания по българска граматика са предвидени много награди, сред които романи и научно-популярна литература.

Инициативата се реализира като част от Единадесетото национално младежко изложение, организирано от Дирекция „Образование и младежки дейности”, община Варна. В изложението участват около 50 организации от страната и от Варна. То е в подкрепа на титлата „Варна - Европейска младежка столица 2017”.

Първата проява от „Бъди грамотен” във Варна беше на 8 юни 2013 г. Тогава близо 1500 души се тестваха и получиха безплатни консултации по правопис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама