Гърция без възможност за бъдещи преговори и с празни банкомати

16:53, 27 юни 15 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дълги опашки се образуват пред банкоматите в цяла Гърция, заради предизвиканата несигурност от обявяването на евентуалния референдум за одобряването на предложените от гръцките кредитори мерки, предава Ройтерс.

Страхът на населението от изглеждащото все по-възможно излизане от еврозоната е изпразнило до обяд около 500 от общо над 7000 банкомата в страната.

Председателят на десните „Независими гърци“ Панос Каменос увери, че банките няма да бъдат затворени и няма да остави страната да бъде пресирана.

Късно през нощта гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че властите ще организират референдум, с който да се реши дали да се приеме изискваната от кредиторите програма. Това разгневи финансовите министри на еврозоната, чиято среща се провежда в момента в Брюксел, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Нужното удължаване на спасителната програма, която изтича в края на месеца, няма да бъде разрешено от еврозоната.

Гърция е затворила вратата за всякакви бъдещи преговори, заявява председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от „Гардиън“. Той е останал неприятно изненадан от решението на гръцкото правителство за провеждането на референдум, като коментира, че гърците са отхвърлили окончателните предложения на институциите.

Малко вероятно е министрите от еврозоната да предложат на Гърция удължаване на споразумението, тъй като няколко държави са против това. От своя страна министърът на финансите на Белгия Йохан Ван Овертвелд предупреди, че времето на Гърция изтича.

"Демократичните правителства имат право да свикват референдуми, но времето за този е много неподходящо”, споделя финансовият министър на Малта Едуард Сциклуна. Според него референдумът е трябвало да се състои преди месец, след като е станало ясно, че правителството няма мандат да приеме предложенията на кредиторите.

“Целта на това, което правим, е да възстановим стабилността на икономиката в Гърция и да възстановим нейната финансова независимост, както в Португалия и Ирландия”, коментира шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, като обърна внимание, че Гърция трябва да приложи „дълбоки“ структурни реформи и фискална консолидация.

Ако Гърция не получи средства, ще се насочи до дни към държавен дефолт с всички възможни последици – излизане от еврозоната, а дори и от Европейския съюз.

Банковите депозити паднаха до най-ниското си ниво за последните 11 години, а това разтърси финансовата система и тя се намира на ръба на фалит.

Гръцките банки са поддържани единствено от спешните помощи от европейската банка.

„Без съответното споразумение във вторник Европейската Централна банка може да „изгуби перспектива“ и да спре финансирането, с което да принуди правителството да въведе държавен контрол“, смята главният икономист на Deutsche Bank Марк Вол.

Той твърди, че банковата неплатежоспособност ще принуди Гърция да затвори банките и да ги отвори под държавен контрол.

Без допълнителни финанси Гърция в края на месеца може да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро. Припомняме, че преди дни стана ясно, че МВФ очаква да се изплатят дължимите от Гърция 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, независимо че не е сключена сделка между финансовата институция и кредиторите на Атина.

Вероятността Атина да наложи капиталов контрол, за да предотврати масовото теглене на депозити от банките, ще се увеличи, ако преговорите за сключване на споразумение се провалят. От началото на годината са изтеглени близо 20% от спестяванията в банките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама