Производители искат ДДС за хляба да стане 5%

18:32, 27 юни 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Данък добавена стойност (ДДС) за хляба да падне от 20 на 5%, настояват производителите. "20-процентна ставка на ДДС е единствена в ЕС. Обикновено ставките за хранителните продукти са между 6 и 12 процента", посочи в ефира на "Нова" Иво Бонев от Асоциацията на хлебопроизводителите. Министърът на финансите Владислав Горанов, както и премиерът Бойко Борисов, обаче многократно са подчертавали, че данъците няма да бъдат променяни.

"Хлябът ще поскъпне с до 10%, ако се вдигне цената на тока за бизнеса", прогнозира още Бонев. "В производството на хляб разходите за електричество са между 5 и 12% от себестойността на продукта. Средно сметките за ток на една пекарна са около 1400 лева, а за по-голямо предприятие – около 25-30 хиляди лева месечно", заяви той.

„20-процентно увеличение на тези разходи ще променят категорично себестойността на продукта и се очертава едно поне 5-6-7 процентно вдигане цената на крайния продукт. Говоря както за хляб, така и за закуски, защото закуските на 100% разчитат само на електричество”, обясни Бонев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама