Паметник на бургаски зевзек посреща посетителите на Моста

18:47, 27 юни 15 / Любопитно 25 3841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фигурата на стария разказвач на рибарски истории Петьо Пандира вече посреща посетителите на Моста. Бронзовата скулптура с височина 1,80 метра бе открита на официална церемония вчера с хумористично-емоционален спектакъл, последван от музикален концерт на Охлюва.

Автор на статуята е Руси Костадинов. Той е уловил реалистичния образ на зевзека - на базата на снимки, разкази и легенди. Облечен с къси рибарски панталони, моряшка тениска и характерното кепе на главата си, Пандира е изобразен в момент, когато с трепет разказва нещо, а на лявата му ръка е кацнал гларус.

"След 15 години Пандира зае достойно място в Бургас. Тук, на Моста, откъдето започват и свършват всички бургаски истории" - заяви на откриването бургаският зам.-кмет по култура и образование Йорданка Ананиева.

Според композитора и създател на легендарната група „Тоника“ Стефан Диомов именно това е най-подходящото място за тази скулптура, защото съвсем близо се намирал култовият 10-и пост, където е бил спасител Петьо Пандира.

Не всички бургазлии обаче мислят, че мястото на кръчмарския герой е точно пред Моста – символа на града.

„Това е ли е най-заслужилата личност на Бургас, че да е на такова емблематично място? – питат се запознати с историята хора. – Та той е известен като зевзек, бохем и пияница. Къде са личности като Коджакафалията, които са направили толкова много за града?“ – продължават въпросите.

Несъгласните вадят като аргумент и неясното рождено място на Пандира. Според краеведа Георги Райков той е роден в поморийското село Каменар, а според други - в махалата между старата болница и старите казарми. Корените му не са от Бургас - баща му е от Карнобат, а майка му - от странджанското село Граматиково.

Пандира е може би първият български „гларус“ – неговите забежки като спасител с чужди туристки се превръщат в легенди.

Петко Благоев, както е рожденото име на Пандира, е лежал и в лагера в Белене. Това се случва след унгарските събития през 1956 г. Милицията започнала да арестува по-известните бургазлии, които говорели срещу властта.

Петьо Пандира става известен със своите истории, граничещи с фантастиката, по кръчмите, които посещават и старите бургаски културтрегери. Често компания му е правил поетът Христо Фотев, с когото са пийвали по чашка, две, три…

Лично го познават артисти като Георги Калоянчев, Петър Слабаков, Никола Анастасов, които през 60-те и 70-те години играят постановки в Бургаския драматичен театър. Твърди се, че Пандира е прототип на героя на Георги Парцалев от филма „Петимата от Моби Дик“.

Петко Благоев умира през 1986 г. на 67 години.

В историята Пандира остава като човека, който олицетворява бургаската бохема от миналия век. Но дали това е достатъчно той да има паметник на най-личното място на Бургас?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама