"София Прайд 2015" събра над 1500 души в защита на "различните" (СНИМКИ)

19:31, 27 юни 15 25 745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"София Прайд" събра над 1500 души по случай осмото подред шествие на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора в България, предаде репортер на София Topnovini.bg.

 

В Княжеската градина пред Паметника на Съветската армия се събраха граждани с традиционна и нетрадиционна сексуална ориентация, които засвидетелстваха подкрепата си за „различните“. След изказвания на различни обществени личности парадът бе стартиран по предварително определен маршрут.   Тази година парадът бе фокусиран върху дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората в образователните институции. Според организаторите това е сериозен проблем както в средното, така и във висшето образование и затова ще му бъде обърнато специално внимание.  

Предвождани от червен камион, окичен с разноцветни балони, събралите тръгнаха от паметника на Съвестката армия, минаха покрай ректората на Софийски университет "Светли Климент Охридски", паметника на Васил Левски, а след това се отправиха по бул. "Княз Александър Дондуков" до сградата на Министерски съвет. 

 

Шествието се продължи по бул. "Цар Освободител", през градинката "Кристал" и стигна обратно в Княжеската градина, където се проведе и празничен концерт.  

 

Българската православна църква се обяви срещу провеждането на такъв вид парад. В изявление, публикувано на сайта на Светия синод, се заявява, че хомосексуалност "нанася пагубни последици както върху физическото и психическото състояние на хората, така и върху духовното" и "решително осъжда всяка пропаганда на хомосексуализма и се противопоставя на опитите да се наложат греховните прояви като норма".

Полицейското присъствие бе засилено. За опазването на обществения ред отговаряха жандармерията, конна полиция и едно водно оръдие.

Според организаторите ЛГБТ хората представляват една голяма част от българското общество. Въпреки това те продължават да бъдат маргинализирани. Причината да са тук днес била същата, като от 17 май, когато хората с нетрадиционна сексуалност протестираха срещу дискриминирането им. 

 

Припомняме Ви, че тогава акцията бе с два акцента. Основният – невидимостта на лесбийките, гей мъжете, бисексуалнитеи и транссексуални (ЛГБТ) хора в България. Другият пък бе липсата на хомо и трансфобски мотиви при престъпленията от омраза. Наказателният кодекс признава престъпления, извършени поради ксенофобски и расистки мотиви, но не и такива, предизвикани от хомофобски и трансфобски подбуди.

 

„Нито една държавна институция не ни потърси за да поговори с нас във връзка с нашите искания“, заяви пред София Topnovini.bg Лора Новачкова, член на неформалната група „ЛГБТ ХХХ-колектив”. „За съжаление, в България не се провеждат адекватни политики в посока на свободното изразяване на сексуална ориентация. Съществува антигей политика от страна на крайно десните политически партии у нас. Така наречените умерени партии пък провеждат една пасивна съпротива“, обясни Новачкова.

 

По думите й ЛГБТ хората са напълно игнорирани, но няма да се откажат. Смисълът за тях е все повече хора да се замислят, че 86% от ЛГБТ хората са преживели насилие поне веднъж в живота си. 

 

На въпрос какво е отношението на либералната партия – ДПС, която твърди, че защитава правата на малцинствата в България, Новачкова отговори, че българският политически климат се характеризира със страхливост.

 

„Ние нямаме политически водачи. В Брюксел имах среща с наши български представители в Европейския парламент (ЕП). От там ни препоръчаха да правим събития в ЕП и да търсим подкрепа от Европейския съюз“, каза Лора Новачкова. 

 

Нашенските евродепутатите са й обяснили, че българските политици не могат да се занимават с тази тема, защото ги е страх. 

 

„Ние също сме ги избирали – защо нямаме същите човешки права, а вместо това се страхуваме, че ще бъдем пребити след прайда?“, попита Новачкова. 

 

Виктор Лилов, лидер на ПП ДЕОС, призова всички хейтъри да се скрият някъде. „Хомосексуалността не се предава от човек на човек за разлика от омразата. Трябва да пазим децата си от това чувство“, заяви той. 

 

Посланникът на САЩ в България напомни на присъстващите, че вече във всички щати на родината му са разрешени еднополовите бракове. 

 

„Искам да ви видя всички отпред пред сцената, защото не обичам да има някой зад гърба ми“, каза шеговито Елза Парини. „Искам да ви видя как се прегръщате и целувате“, допълни тя. 

 

Посланикът на Великобритания у нас Ема Кейт Хопкинс поздрави ЛГБТ общността. „Подкрепяме свободата на всики хора, независимо от расата, пола и сексуалната им ориентация“, каза дипломатът.  

Чувствата сред гражданите, които наблюдаваха безпристрастно събралите се, бяха в двете крайности. 

 

„Нека си празнуват, нека се събират – не ми пречат“, каза 64-годишния Ивайло Боевски. Според него никой не дискриминира тези хора и те се ползват с правата, свободите и задълженията на всички българи.  

 

Не така мислеше Тодор Стефанов, 63-годишен софиянец. Според него нетрадиционната сексуалност е незаконна. „Западната култура поквари българското население. Кой е американският посланик да чете слова в защита на тези хора в центъра на София? Навремето тук имаше зологическа градина и такива, като тези тук сега ги пребиваха безмилостно“, спомня си Стефанов. 

 

По думите му по този начин се отклонява вниманието на хората от истинските проблеми на държавата, като предстоящото повишаване на цената на електроенергията.

 

23-годишно момче призна пред медията ни, че се опитва да бъде толерантен, но нещо вътрешно го спирало. Не намира проявата за нормална и побърза да се скрие, за да не си помисли някой, че и той самият е част от нея. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама