Русефилм спечели голямата награда на фестивала за алтернативно кино „Дунав – реката на Европа“

21:21, 27 юни 15 / Култура 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група Русефилм спечели голямата награда за цялостно представяне на петия международен фестивал на алтернативното кино „Дунав – реката на Европа“, който се проведе в Русе от 25 до 27 юни 2015 г.

Награждаването стана днес, след като приключи и вторият панел от прожекции на филми, който започна в 9.00 ч. сутринта. След него журито заседава, а наградите бяха раздадени по време на тържествена вечеря в ресторант „Кралска закуска“.

Международното жури беше в състав: проф. Станимир Филипов, България – председател и членове Жан Глас, Франция; Ерих Рийс, Австрия; Петре Чаповски, Република Македония; проф. д-р Венелин Грамадски, България (председател на Съюза на българските филмови дейци (СБФД).

Те дадоха специалната награда за развитие на алтернативното кино на ДНА Пловдив. От индивидуалните награди първата е присъдна на Валери Добрев от България, за филма „Кос в акселерация“. Втората отиде при Соня Щегер от Австрия за лентата „Детските крака се нуждаят от помощ“. Трето място пък зае филмът „Проводници“ на Татяна Мошкова от Русия.

Наградата за режисура получи Бастиен Симон от Франция за филма „Изкуството на падението“. Отличието за сценарий отиде при Марина Атрьоменко от Украйна за филма „Минимум 50 килограма“. Наградата за анимация и технологии беше връчена на Алваро Гранадас от Испания за филма „Ейдеман“. Отличието за монтаж пък беше присъдно на Юсуф Беафиф от Тунис за филма „Избухване“. Наградата за операторско майсторство беше дадена на Вито Лабалестра от Люксембург за филма „Някога в САЩ“.

Отделно от това бяха връчени още 4 награди. Едната е за минифилм. Тя отиде при Ян Кушка от Словакия за филма му „Картина за жена ми“. Наградата на Уника спечели Ана Майстеренко от Естония за лентата „Съвест“. Наградата на СБФД беше присъдена на Валери Добрев, отново за филма му „Кос в акселерация“. Наградата на Федерацията за алтернативно кино отиде при Джон Оуен от Англия за филма му „Аудлем“.

Уникалното във фестивала „Дунав – реката на Европа“ е, че в неговите рамки се провежда и втори конкурс. Той е озаглавен „Какво може журито“ и в него се прожектират филми, създадени от оценяващите останалите участници. В този конкурс в конкурса са присъдени три награди, като първата е за проф. Станимир Трифонов за филма му „Лорд Бънди“, втората отиде при Петре Чаповски за филма „2054“, а третата е за Жан Глас за филма „Антон“. Отличените ленти бяха избрани от публиката. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама