КЗП решава до седмица за колективен иск срещу банки с швейцарски франкове

21:33, 27 юни 15 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможността за завеждане на колективен иск срещу няколко банки заради ипотечните кредити в швейцарски франкове ще се реши до седмица, заяви пред „Дарик” председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Комисията е взела решение, че в договорите за ипотечни кредити има неравноправни клаузи в няколко посоки, припомня Маргаритов, като отбелязва, че при отпускането и погасяването на този кредит има неизправност каква сума се връща за това, което се взима.

Той допълва, че в самите договори се говори не само за швейцарски франкове, но и за еврова и левова равностойност. Лихвеният процент също се определя по неизвестни за потребителите методики. КЗП е констатирала, че потребителят не е задължен да е "навътре" в детайлите, за да е наясно до какво може да доведе това.

„Информирали сме банките, изпратили сме нашето решение. От него следва, че те или могат да предприемат действия по отстраняване на тези неравноправни клаузи в съответните договори, или ние завеждаме колективен иск в съда, който в крайна сметка се произнася окончателно дали тези клаузи трябва да бъдат премахнати или не”, добавя Маргаритов.

Банките изпращат до КЗП аргументи, че клаузите не са неравноправни. Становището в момента се анализира, сподели той.

„Мисля, че се върви по-скоро към колективен иск. До седмица ще направим анализ на тези аргументи, които са изложили, и отново ще се вземе решение на заседание на комисията да се предприемат съответни действия", казва председателят.

Той коментира, че по неофициална информация засегнатите души от тези клаузи са до 3000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама