Спасителният план за Гърция няма да бъде продължен, но вратата остава отворена

22:54, 27 юни 15 / Свят 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовите министри от еврозоната отказаха да продължат спасителния план за Гърция, защото трябва да осигурят стабилност, стана ясно на пресконференция на Еврогрупата в Брюксел. Втората среща е малко по-късно днес.

"Вратата за Гърция остава отворена", каза все пак председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

„Ние сме в по-силна позиция отпреди кризата. Ние ще използваме всички инструменти, за да запазим интегритета на еврозоната. Европейският механизъм за финансова стабилност (ЕМФС) са силни инструменти и ще вземем допълнителни мерки да защитим икономиките си“, допълва той.

Пресконференцията бе проведена със закъснение над 40 минути след неформална среща по искане на министри от еврозоната. Обсъждани са били последиците от излизането на Гърция от еврото, каза Дейселблум.

Излизането на Гърция при изтичане на ЕМФС ще изисква допълнителни мерки от гърците. Въпреки това Гърция остава част от еврото, коментира холандският финансов министър  Йерун Дейселблум, като обяснява, че еврозоната има готовност за преговори с Гърция, защото от преговорите снощи са си тръгнали представителите на гръцкото правителство, а не институциите.

Той сподели, че след изтичането на финансовите споразумения Еврогрупата, която се състои от 19 членове, е готова да помогне на гръцкия народ.

„Процесът не е свършил, никога няма да свърши вероятно. Ще работим с гърците, много неща могат да се случат, всичко е възможно. Но ако гръцкото правителство продължи пътя, поставен от тях снощи, програмата ще изтече, това мога да кажа, всички други опции са открити“, заяви председателят на Еврогрупата.

Дейселблум добавя, че на извънредното заседание не е било обсъждано евентуално заразяване от гръцки дефолт и заяви, че програмните страни са с много повече стабилност отпреди години.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис си е тръгнал преди края на заседанието по свое желание, след като не бе одобрено предложението за удължаване с няколко дни на изтичащата във вторник помощна програма, каза Дейселблум.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас е заявил в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, че ще има референдум по предложенията на кредиторите към Гърция „независимо от решението на Еврогрупата, предава „Гардиън”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама