Владимир Каролев определи варианти за политическото оцеляване на Алексис Ципрас

23:54, 27 юни 15 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкият премиер Алексис Ципрас е имал два варианта за политическо оцеляване, след като 1/3 от гърците са му гласували доверие по време на предизборната кампания, коментира ситуацията в Гърция икономистът Владимир Каролев във фейсбук профила си.

Първият от вариантите е кредиторите да се съгласят с Атина и „сиртакито да продължи за чужда сметка”. При условие, че еврозоната е имала намерение да приеме исканията на Ципрас,  тогава той „щеше да се представи като Цезар”, а голяма част от комунистическите партии в другите страни да спечелят изборите през следващите години.

Каролев изразява спокойствие от факта, че това не се е случило, защото гласоподавателите в държави като Германия не намират смисъл „да подписват празни чекове на гърците, които работят до 2 следобед, имат 3 часа обедна почивка и с кредити си раздават по 5 заплати и пенсии отгоре на година”.

Вторият вариант, който вижда той, е гръцкият премиер да прехвърли отговорността на тези, които не са гласували за него. Тогава Алексис Ципрас може да каже, че гръцкият народ иска икономии, дисциплина и запазване на еврото като валута, въпреки че хората са били излъгани от него да правят точно обратното.

Това ще доведе до загуба на избирателите на Ципрас, но пък той поне ще изкара докрай мандата си, казва икономистът.

Той коментира, че гръцкото правителство е подценило решимостта на кредиторите си, а предложеният референдум е закъснял.

„Другата неделя вероятно гърците ще гласуват с малко мнозинство да приложат реформите и да останат в Еврозоната”, пише Каролев, като допълва, че банковият сектор може да фалира, ако Европейската централна банка не помогне утре.

„Да не говорим, че за 6 години, гърците са изтеглили над 50% от депозитите си и дори банките им да отворят след 2 седмици, това не означава, че в тях ще е останало нещо”, отбелязва специалистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама