Турска фирма купи завода за плочки в Нови пазар, осигурява над 200 работни места

07:14, 01 мар 16 25 831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският холдинг АК Груп е новият собственик на завода за плочки "Керамика Плиска И.П." в Нови пазар. Очаква се до 2-3 месеца заводът да заработи, а първоначално ще бъдат открити 200 работни места. Това каза кметът на града Ивайло Камаджиев.

“Фирмата е солидна и има готови пазари за продукцията, която предстои да бъде произведена. Има 6 завода в Турция, сред които завод за санитарна керамика, за мебели за бани, представители са на Тойота и Форд. Моите впечатления са, че този инвеститор е от стратегически характер и ще допринесе за развитието на Нови пазар и района. Тенденцията е те да се развиват на наша територия, ще ползват наша суровина от Каолиново”, допълни Камаджиев.

Кметът на Нови пазар обясни, че тъй като заводът не е работил досега, фирмата ще изпрати над 40 специалисти, които да приведат завода в готовност за пускане. След това ще се назначат работниците, ще се проведе обучение.

Представители на турската фирма вече са провели среща с ръководството на община Нови пазар. “Ние вече започнахме процедурата по оформяне на документацията, необходима на фирмата. Общината им съдейства, за да могат да започнат възможно най-скоро работа”, каза Камаджиев идопълни, че се надява всичко да бъде доведено до успешен край.

Кметът на Нови пазар, че фирмата има намерение и да увеличи производството в бъдеще. В момента завода е направен така, че да произвежда 8 млн. кв.м плочки.

Заводът за плочки в Нови пазар беше построен през 2008 г., но производството там така и не започна. Инвеститор в проекта бе акционерното дружество "Керамика Плиска И.П.", което е мажоритарна собственост на регистрираното на Сейшелите Galer Corp.

Заводът е проектиран да произвежда три вида плочки – за подове, стени и такива от технически порцелан.

Предприятието включва над 40 хил. кв.м земя, няколко производствени сгради с обща застроена площ от близо 20 хил. кв.м и оборудване, доставено и монтирано от италианската Siti – B&T Group S.p.A.

През октомври кредиторът на завода "Хета" (преди "Хипо алпе адриа") предложи активите му на търг.

В завода за плочки бяха инвестирани около 11 млн. евро. Средствата бяха осигурени със заем от "Хипо алпе адриа", но само малка част беше изплатена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама