Граждани протестират пред парламента в защита на плажовете

07:31, 01 мар 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Граждани от инициативите инициативи "Да спасим Кара дере", "Да спасим Иракли", "Да запазим Корал" и "Свободен Камен бряг" ще протестират пред Народоното събрание от 11:30 часа. Събитието е организирано в социалните мрежи.

Действията на протестиращите са заради предстоящото гласуване на законопороекта за изменение и допълнене на Закона заустройството на Черноморското крайбрежие. Очаква се той да бъде гласуван на второ четене на извънредното заседание на парламнента.

Природозащитниците очакват да бъде приет статута на защитени плажове за природосъобразен туризъм, както и депутатите да запазят последните незастроени местности по Черноморието, като забранят строежите в тях.

Граждните са притеснени и от предложената на някои депутати за забрана за нощуване, къмпингуване и паркиране в зона А (до 100 метра от морето) по цялото Черноморско крайбрежие. Според тях свободното къмпиране е форма на туризъм, която е по-щадяща към природата в сравнение със застрояването.

Протестиращите призовават предлаганата забрана да отпадне докато не бъде приета цялостната стратегия за категоризиране на плажовете и не бъде намерено трайно решение за опазването на Корал, Карадере и Иракли от бъдещото застрояване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама