Варненци разменят ръчно изработени мартеници за здраве и късмет

07:44, 01 мар 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционно варненци днес показват своето добро отношение към своите близки, приятели и колеги, завързвайки им бели и червени конци за здраве и късмет. На 1-ви март посрещаме един от най-обичаните български празници – Баба Марта.

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец Март. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай е закичването на хора и млади животни с мартеница  (усукани бяла и червена нишка) на 1 март - деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.

Във Варна и тази година пазарът на мартеници е пъстър и много оживен. Красивите, ръчно изработени с много любов традиционни украшения, са преобладаващо с етно мотиви, като червените и бели конци са украсени допълнително, което подчертава тяхната символика. В украсата не липсват цветя, детелини, "сини очи” против уроки и други.

Пазари на мартеници има буквално във всички градинки във Варна. Най-големите и предлагащи изключително разнообразие са в градинката на Севастопол и зад сградата на Съдебната палата на площад "Независимост”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама